Quantcast
Channel: NATT&DAG
Viewing all 2248 articles
Browse latest View live

«An Evening with TIm Heidecker» er blant årets beste standup-utgivelser

$
0
0

Tim Heidecker har befolket flere fiktive univers med versjoner av seg selv (Awesome Show, On Cinema, The Comedy, Kitchen Tips og Beef House, for å nevne noen) siden han sammen med Eric Wareheim begynte på veien mot å bli verdens mest toneangivende og populære alternative komikere. 

LES OGSÅ: «How To With John Wilson» er morsom, stilsikker og hjertevarm historiefortelling

Når duoen tar pause og Wareheim drar på veldokumenterte gastronomiske reiser til utlandet, bruker Heidecker som regel tiden på forskjellige sideprosjekter. En av karakterene som får velfortjent fokus denne høsten er standup-komikeren Tim Heidecker, som nylig slapp timelange An Evening with Tim Heidecker (spilt inn i 2017) på Youtube. Karakteren kan best skilles fra andre Heideckere ved at han alltid har grønn skjorte under en skinnjakka og en sleik som får han til å ligne litt på en tjukk Eric Trump.

Karakteren standup-Heidecker er en sammensetning av det aller verste fra amerikanske komikere som fokuserer mer på å være komiker enn hva man faktisk sier. Vitsene er platte, selvsagte og dårlige leverte. Heidecker selv er pro-Trump, alkoholisert, har sinneproblemer, er selvhøytidelig og fullstendig talentløs.

Karakteren har tidligere dukket opp med sporadisk innhold siden Youtube-debuten i 2007, og kanskje mest minneverdig i Tim and Gelman Have Lunch, en deprimerende og manisk parodi på serier som Comedians in Cars Getting Coffee og podkaster hvor komikere snakker om humor. 

Og når Heidecker først får en hel time på scenen skuffer han ikke. Etter å gått opp på scenen og mistet besinnelsen til klassisk rock for første, men ikke siste gang den kvelden, lover Heidecker kompromissløs og grenseoverskridende improvisasjonshumor, noe han selvsagt ikke klarer å levere. Etter flere mislykkede forsøk på levering av uinteressante historier og selvsagte vitser, faller han raskt tilbake til velkjent materiale: en elendig parodi på Jack Nicholson, historien om «the bitch» (en servitør som våger å spørre om det er greit med Pepsi når han bestiller Cola) og bitre utfall mot eks-kona. 

Et spesielt godt øyeblikk av mange oppstår da Heidecker, etter å ha fremprovosert et frieri blant et par i publikum, nesten umiddelbart idet svaret er gitt begynner på en lang monolog om hvor forferdelig han selv har det. Det hele avsluttes som bare Heidecker kan: med to sanger fra et annet sideprosjekt, bandet Yellow River Boys, som bare lager sanger om å drikke tiss.

Det er den beste timen med standup jeg har sett i år.

The post «An Evening with TIm Heidecker» er blant årets beste standup-utgivelser appeared first on NATT&DAG.


Steng kranene og skru på musikken som er Best Akkurat Nå

$
0
0

FAEN

Uansett, les om låtene og følg spillelista her:

SE OGSÅ: VIDEOPREMIERE: Psycheek løper rundt og skaper kaos

Mental Overdrive – TW-AW_18

En av landets originale technolegender har det helt klart fortsatt, og holder det ekte på den nye EPen Integratron. Akkurat på denne låta minner de industrielle synthriffene om noe som kunne kommet ut av Trist Pike på en god dag.

– Ludvig Furu

SE OGSÅ: Mental Overdrive elsker Marcus & Martinus

Ice, Ezzari, Siyabång, YEMZ, Nani – Badman – Rmx


Noe av det fineste med rap er at når man lager en bra låt så kan man lage den om og om igjen. Litt som en surdeig? Man beholder basen fra forrige gang, og koker opp noen nye greier, baker et nytt brød, lar nye gjester legge vers? Er det ikke sånn? Og funker det ikke på samme måte? For det er ingen som sier «åh, så fælt brød, det smaker det samme som forrige». Nei, for godt brød er alltid godt, og god rap er alltid god. Og sistnevnte har Siyabång. Hip hop 1 > Brød 0

PS: Siyabång har forresten en sang som heter «Bread». Hm!

– Yngve Sikko

Ultraflex – Papaya

Hele redaksjonen er glade i Ultraflex, spesielt etter de slapp den første fullengderen sin. Uansett hvor konseptuelt og ironisk uttrykket deres måtte være har musikken deres definitivt et potensiale til å treffe deg på *gisp* et følelsesmessig plan. Selv om Årets Beste Saksofon må gå til et eller annet på Tobi Dochampes F U I WIN ligger ikke de følsomme linjene på «Papaya» langt bak.

Anmeldelse og intervju, først trykket i oktobernummeret av NATT&DAG, kommer på nett i morgen. Følg med eller sjekk om det ligger en gammel utgave på do! :-)

Ludvig Furu

Cherrie, Yasin – 123

1-2-3 … Ja, du må telle lenger enn det mens du venter på Cherries tredje album, men ikke så mye lenger. Albumet kommer i januar, men vi gleder oss ikke – det er R&B-dronningens siste. I mellomtiden er det bare å suge til seg alt, som var ørene en svamp og Cherries musikk et verdenshav. Sånn føles det jo. På «123» har Cherrie med seg den andre av Sveriges beste artister: hennes kusin, Yasin.

Sukk.

– Yngve Sikko

Ufo361, Sonus030, Data Luv – Was soll passieren

«Deine Vibes sind different, ja
Keine Zeit für Bitches, ja (Skrrt-skrrt)»

– Ufo361

Denne er for alle som bare nesten fulgte med i tysktimen.

– Yngve Sikko

The post Steng kranene og skru på musikken som er Best Akkurat Nå appeared first on NATT&DAG.

Ultraflex er klare med soundtracket til neste norske OL

$
0
0

– Vi er ganske late. Det er derfor vi følte at vi måtte trene på scenen. Som musiker blir det mye usunn livsstil. Derfor må vi legge opp til at vi trener litt under konsertene.

DISCO, BOOGIE, ELECTRO, RnB og krautrock. Ultraflex kan ydmykt beskrives som et lappeteppe av alt dette, og litt til. Duoen har bevart denne barnlige eksperimenteringen og fusjonerer sjangre som man nekter å tro på at kan harmonere sammen.

Om du ikke orker å tenke på alle referansene går muligens tankene heller til hvordan man som barn gikk helt berserk på de innebygde backtrack-sporene på Ditt Første Keyboard™, og hamret plasttangentene med kryssede hender så hardt at keyboard-lyden ble overdøvet av selve trykkelyden.

I slutten av oktober slipper de debutalbumet sitt, Visions of Ultraflex.

Les anmeldelsen av albumet her.

VI SLO PÅ tråden for å prate med dem om akkurat det, og sørger for at intervjuet begynner med et sukk og et «jaja, hva har dere gjort i dag». Kari Jahnsen, også kjent under soloprosjektet Farao, har ligget i en park, drukket matcha mens hun har tenkt store tanker om at at hun vil skaffe seg en gammel nokiatelefon for å logge av.

Ironisk nok foregår dette møtet på Skype: det kjente IP-telefoni-programmet, som forener folk på tvers av landegrenser og er teknologisk sett overlegent små maskiner hvis mest imponerende medfølgende programvare er Snake.

Sammen dekker vi tre hovedsteder på kontinentet. Kari sitter i sofaen hjemme i leiligheten sin i Berlin, hvor det angivelig er 30 grader. Katrín Helga Andrésdóttir, også kjent under aliaset Special-K, jobber på et filmsett som set-dresser i Reykjavík og multitasker under intervjuet. Selv befinner vi oss i Oslo, som er hovedstaden i Norge.

Kari har under sitt soloprosjekt Farao har tidligere blitt beskrevet av magasinet SPIN med ord som «[..] chilly, northern lights and icy, droning synths» mens norske journalister har gitt etter for trangen til å sette henne i bås med artister som Emilie Nicolas og Susanne Sundfør, men også Fever Ray og Björk. Har hun greid å riste av seg kategorien som «nordisk sangerinne»?

Kari: – Definitivt. Det er deilig ikke å ha den merkelappen lenger. Men musikken min lignet jo mer på den sjangeren før, så jeg skjønner hvorfor når jeg ser på det i retrospekt. Den musikken vi gir ut nå er jo noe helt annet.

De traff hverandre på Myspace da Katrín ved en tilfeldighet fant Karis musikk. Det er allerede blitt tolv år siden. Siden har de vært i kontakt, men ikke jobbet sammen før de begge hadde slått seg til ro i Berlin.

Hvem gjør hva i Ultraflex?
Katrín: – Kari er ekspert på beats og bass og en utrolig flink produsent. Vi lager melodier og akkordprogresjoner sammen. Kari har mest ansvar for produksjon, også har jeg kanskje litt mer ansvar for tekst og visuals. Men mye gjøres sammen.

Hva kan forventes av albumet?
Kari: – Det er mye humor. Vi har hatt det gøy og tullet, og føler det er en viktig del av hele prosjektet.

Hva med navnet, hvordan kom dere frem til det?
Kari: – Vi hadde lyst på noe som referer til trening, så det kom egentlig ut av ingenting en morgen vi tenkte over hva vi burde hete. Så likte vi ordet Ultra. Vi var også inne på Infinite Welness.

Katrín: – Det kan hende vi bruker det navnet senere.

Vi skulle til å dibse.
Kari: – Jeg tror det blir tittelen på vårt neste album.

SE OGSÅ: VIDEOPREMIERE: Psycheek løper rundt og skaper kaos

Singelen «Never forget my baby» – er en slags mashup av Janet Jacksons «Together Again» og Chers «Believe», med strofer som er direkte lån fra 90-talls hitene. Beaten nikker anerkjennende til den i «Together Again» og sythen som slekter til paden i «Believe».

Kari: – Vi har også, med tillatelse, brukt melodien til Maj Britt Andersens klassiker «Sure Sivert» på det kommende albumet.

I tillegg til norsk barnemusikk er det mye sovjetisk dansemusikk i miksen. I fjor skrev de et bestillingsverk til Extreme Chill-festivalen på Island sammen, og hadde så meget som åtte dager på seg. Kari hadde 10 GB med den typen musikk, da hun hadde «hatt dilla på det i ganske mange år». Derfor ble det utgangspunktet.

Kari: – Vi tenker at «Olympic Sweat» er soundtracket til Bjørn Dæhlie som vinner OL på Lillehammer i 1994. Vi har sett en del på videoer av langrennsløpere som passerer målstreken. Den musikken som spilles da – den føler jeg at vi fanget essensen av i den låta. Så vi tenkte å foreslå til NRK at de bruker den som soundtrack neste vinter-OL. Singelen er inspirert av den tyske krautrock-legenden Michael Rother fra bandet Neu! (og Kraftwerk, journ. anm.) som har en veldig triumferende vibe med sine harmoniserte gitarsoloer som bare fortsetter i evigheter.

«Krautrock» ble brukt av engelsktalende journalister som en nedsettende betegnelse for tyske band på 60-70-tallet inspirert av psykedelisk, avantgardistisk og elektronisk musikk, funk og jazz, og forgjengeren til ambient og synthpop. Det er ikke vanskelig å høre at Ultraflex er inspirert av krautrockens sjangerblanding. I musikkvideoen til «Olympic Sweat» løper Kari og Katrín ikledd noe som kan minne om astronautdrakter i slow motion rundt minnesmerket for polske og tyske anti-fascister i Berlin.

Kari: – Det er et av våre favorittsteder i Berlin, med monumental, sovjet-inspirert arkitektur. Det står i stil med musikken.

Musikkvideoene deres omfavner 90-tallets dårlige videooppløsning og disponerer en camp estetisk undertone. Med apatiske, deprimerte ansiktsuttrykk og skjørt i kombinasjon med Adidas-outfit, lipsyncer duoen til overtydelige, semi-komiske, seksuelle metaforer.

Samtidig er det en uskyldighet over uttrykket deres. Som de er tenåringer som ikke har lært engelsk og derfor ikke vet at de synger om noe pervo. I bioen på Instagram står det at de er «your new favourite teen sensation». Kanskje er det også årsaken til at konseptet fungerer så godt – kombinasjonen mellom den ironiske distansen til musikkindustriens kommerse teen sensations og sex som virkemiddel i musikken, og det faktum at de har produsert og gitt ut alt selv.

Kari: – Det er for det meste humor som ligger bak. Det viktigste da vi lagde albumet har vært å ha det gøy, ikke ta ting så seriøst.

Katrín: – Kari sa at man vet musikken er bra hvis man ler når man lager den.

Kari: – Ja, det var ganske mye latter i studio.

Katrín: Jeg tror nok seksualitet i musikk kan brukes på forskjellige måter, men det er befriende å ta det all the way.

… sier Katrín mens hun tar en stor slurk av kaffen.

 

Dette intervjuet stod først på trykk i oktoberutgaven av NATT&DAG.

LES OGSÅ: Slå av kranene og skru på musikken som er Best Akkurat Nå

The post Ultraflex er klare med soundtracket til neste norske OL appeared first on NATT&DAG.

«Visions of Ultraflex» høres ut som en fuktighetskrem tilpasset DINE behov

$
0
0

Har du noen gang lurt på hvordan det er å VÆRE en av de bekymringsfrie, nærmest euforiske damene i reklamene for hygieneprodukter? Den norsk-islandske duogruppen Ultraflex virker som om de har satt seg som mål å gjenskape denne følelsen musikalsk, og i den snaue halvtimen platen deres varer føles det litt som om verden har blitt DIN lekeplass etter at du har funnet en fuktighetskrem tilpasset dine behov.

Kjernen i lyden til Ultraflex er tungt inspirert av åttitalls dico og synthfunk, men det blandes med både myke new age-toner, mer «cutting edge» PC Music-type lyder og mange overraskende jazzete akkorder og melodivendinger som gjør det lett surrealistisk og disorienterende. Låtene er litt for abstrakte og utflytende til å fungere som ren pop, med mer fokus på klubbvennlig bassdrevet groove toppet med atmosfære framfor nynnbare hooks, og det er egentlig like greit – normal pop med retroestetikk finnes det strengt tatt mer enn nok av fra før.

LES OGSÅ: Ultraflex: – Man vet musikken er bra hvis man ler når man lager den.

Kombinasjonen av intens, energisk produksjon og innesluttet «ikke vekk naboen»-vokal føles perfekt for en virkelighet der både dans og trim er noe du helst bør ta hjemme. Jeg vet ikke om det egentlig sømmer seg å vurdere denne platen uten å ha prøvd å trene til den, men jeg drakk i det minste Powerade mens jeg hørte på, så det er da noe.

 

Anmeldelsen stod først på trykk i oktoberutgaven av NATT&DAG.

LES OGSÅ: Steng kranene og skru på musikken som er Best Akkurat Nå

The post «Visions of Ultraflex» høres ut som en fuktighetskrem tilpasset DINE behov appeared first on NATT&DAG.

Gode nyheter: Laila Bertheussen har åpnet Insta-konten sin

$
0
0

Det har mildt sagt vært mange grunner til å skrive om Laila Bertheussen i det siste. Ikke bare står hun midt i en årets mest omtalte rettssaker, det har også kommet frem mye interessant om henne underveis. Som for eksempel at den mye omtalte bilen måtte stå utendørs fordi paret drev et pretzel-bakeri i garasjen, eller at hun dukket opp i retten med forskjellige typer kreative nett. 

LES OGSÅ: Gode nyheter: Joshua French er på Instagram!

Nå har det dukket opp enda en grunn til å skrive om Bertheussen.

«Laila fra Lødingen» har nemlig gjort Insta-konten sin offentlig. Det har ikke vært ekstreme mengder aktivitet, men vi får det vi kom for, nemlig bilder av nettene.

Skjermdump: @laila_anita_b

Det er også bilder fra en mer bekymringsfri tid, som dette fine bilde av Laila som skyter fra 2017! 

Eller som dette, da Lailas pretzel-firma hadde pop-up i Mathallen i 2015.

Skjermpdump: @laila_antia_b

:)

Skjermpdump: @laila_anita_b

Men tilbake til disse nettene. Kan vi få kjøpt disse noe sted, Laila? 

Skjermpdump: @laila_antia_b

Herlig, da venter vi bare på frifinnelsen, og håper det kommer et nett for å feire rettens avgjørelse. Laila Anita har fremdels ikke så mange følgere, så her er det bare å smash that follow button.

The post Gode nyheter: Laila Bertheussen har åpnet Insta-konten sin appeared first on NATT&DAG.

– Nå er det nok en skandinavisk, venstrevridd mediefyr som skal vise hvor jævlig Amerika er

$
0
0

NORDMENN ELSKER Å gjenta andres innsikter om USA og late som om det er deres egne. En av dem som har gitt oss aller mest å late som om vi har skjønt om Trump og velgerne hans, er Thomas Seltzer. Etter å ha brukt sin egen familie som utgangspunkt for å finne ut hvorfor så mange amerikanere kom til å stemme på Trump, skjønte han, som en av veldig få i medie-Norge, hvor valget i 2016 bar.

Fire år senere har Seltzer dratt tilbake for å finne ut hvorfor og hvordan amerikanerne ble så desperate at de stemte på Donald Trump. I NRK-serien UXA legges skylden på den amerikanske drømmens mye omtalte død. Det er riktignok lenge siden den amerikanske drømmen var mer enn en fin idé å trøste seg med, og det var ikke Trump som tok livet av den, men han har tross mange løfter gjort lite for å gjenopplive den.

Var det korrupsjonen, kynismen eller kapitalismen som knuste amerikanernes hjerter? Hvor vil den nye amerikanske revolusjonen komme fra? Og hvordan klarer republikanerne å fortsette å vinne valg? Thomas Seltzer har kanskje ikke alle svarene, men det skader vel ikke å spørre.

LES OGSÅ: Hva bør du lese for å forstå presidentvalget? Og for å tenke på noe annet?

Nordmenns hat mot USA går litt i bølger og er ofte basert på hvem som er president. Hater nordmenn USA mer nå enn før?
– Vi flytta til Norge like etter Vietnamkrigen og da var det et helt intenst USA-hat. Det har alltid vært sånn: «USA er kult! Men …». Etter 9/11 var det en del norske kulturkjendiser som spleisa på en annonse i New York Times hvor de fortalte Amerika hvor mye de elsket de fine tingene med dem, «men vær så snill … skjerp dere», liksom.

Haha, hvem signerte?
– Petter Nome var frontmannen. Men jeg kan langt på vei være enig. USA har gjort jævlig mye dritt og har en blodig historie. Man forbinder ofte anti-amerikanisme med venstresiden, på grunn av 68-erne og borgerrettsbevegelser, rasisme og Vietnam og de greiene der. Men anti-amerikanisme var i utgangspunktet et europeisk overklassefenomen.

USA er så mye at man kan velge litt selv hva man fokuserer på, både negativt og det positivt.
– Amerika er en såpass stor idé at det blir et stort lerret. Man projisere sine egne ønsker og visjoner på.

Men har det blitt vanskeligere å projisere de positive sidene nå? Det er som med britene, vi trodde vi kjente dem, så kom Brexit og det viste seg ikke kjente dem så godt likevel. Bush torturerte, åpnet Guantanamo og invaderte Irak, det har tross alt ikke Trump gjort, men likevel føles det hatet mot USA så intenst nå.
– USA har fått et mer nasty edge, i alle fall utad. Amerikanerne har fått det mye dårligere. Det var det jeg frykta litt med serien, at nå er det nok en skandinavisk, venstrevridd mediefyr som skal vise hvor jævlig Amerika er. Men for meg er Amerika min første store kjærlighet. Jeg er ikke mer venstrevridd enn at jeg tenker at meritokratiet som USA skulle være, at uavhengig av hvem foreldrene dine er, så skal du få bli president fungerer. USA var landet hvor lastebilsjåfør-sønnen Elvis ble kongen av rock. Stålarbeider-sønnen Michael Jackson i Indiana ble kongen av pop.

Det funker delvis i kulturlivet ennå. Den veien er kortere.
– Det funker fremdeles. Er du ekstremt talentfull, blir du millionær i USA den dag i dag. Er du ekstremt talentfull kan du vinne Nobelpris i fysikk. Det har vært Amerikas bensin: migrasjon som sikrer arbeidskraft, men også hjernekraft og innovasjon. Men de siste 40 årene har dette dabbet helt av. Robert Putnam, Harvard-professoren vi snakker med i serien, mener det er det som kommer til å bli USAs virkelige store tragedie. At «dumb rich kids» får gå på eliteskolene, mens «smart poor kids» ender opp I drittjobber i servicesektoren. Og da er det noe som er knust.

Da jeg så hun som kokte og solgte meth for å overleve tenkte at det viser hvor parodisk USA har blitt. Trump serverer McDonalds til idrettsutøvere i Det hvite hus. Det går ikke an å ta de folka på noe, for de er u-ironiske parodier på seg selv. Bush-æraen skulle være gullalderen for satire. Det var så mye å ta han på, fordi Bush faktisk prøvde å oppføre seg som en president. Sånn er det ikke lenger.
– Bush prøvde å være presidental og hadde ikke hjernen til det. Han var dum, og kynismen til Cheney, som på en måte var den reelle presidenten, skinte gjennom. Det var noe Simpsonsk over Bush og Cheney. Det vi ser nå er som at en venstreradikal italiensk comedia dell arte-trupp, skulle parodiere USA på 70-tallet. De ville selvsagt funnet en overvektig fyr som er så hvit at han blir oransje, i dress, som er utrolig vulgær. Det er jo sånn kultur-Europa alltid har latterliggjort USA, for det vulgære.

– Det har blitt meta. Men bak dette er jo USA fremdeles verdens største økonomi, og verdens viktigste og mektigste militærmakt. Da er det jo noe med at jeg som gammal ironiker må forholde meg til at det er sånn. USA angår oss alle. 

EU og USA sliter litt på hver sin måte, men begge har mistet litt fremdrift?
– Si hva du vil om kapitalisme, den har vært en gigantisk, svær, skitten, schtøgg maskin, men den har tross alt gjort at vi sitter her og har trådløst internett og iPhone, og penicillin. Det kan man ikke krangle på. Selv Marx var fan av kapitalismen på den måten, og sa at dette er veien til fremtiden, så vil det komme noe etter det, på grunn av de innebygde motsetningene som er i det. Når man møter unge systemkritikere sier de at kapitalisme er noe dritt, men det er ikke det.  Det er noe jævla fint, men snakker du med folk på høyresiden så virker det på dem som om kapitalisme er en naturkraft. Det er fullstendig regulerbart og det er en kraft som menneskeheten kan bruke. Det er som å ha en gigantisk, dritsterk, mongoloid venn, som også har et pengetrykkeri. 

Er ikke det også det beste bilde på USA? En dritsterk mongoloid venn med pengetrykkeri og mye våpen?
– På en måte. Caliban var et bilde på et svært beist som var helt ute av kontroll, men også var et slags barn. Det er jo sånn kultureliten i Europa har sett på Amerika, men også brukt det på en måte å latterliggjøre det. Det har alltid vært sånn at USA er en bodybuilder med et barns hjerne. Men det stemmer ikke helt. Det barnet har jo reddet Europa fra det mest dyriske og mest retarde noensinne, fascismen, og den stalinistiske kommunismen.

– Så slapp av LITT. Det har vi hørt siden Reagan: [tullestemme] «å, nå har USA fått en ny cowboy-president, oi oi. Og forresten: vi skal kjøpe en ruin i Toscana! Det er kulturland!». Det de glemmer er at Berlusconi er Rocco Siffredi som har sitt eget parti.

Italia og USA er jo egentlig ganske like, italienere har litt samme følelse av fordums storhet. Er det ikke sånn at mye av grunnen til at det går så dårlig i USA er at amerikaneres stolthet er såret?
– Ser man på Adorno og analysen av den europeiske fascismen, så er det den sårheten. Det var vel Adorno som sa at brutalitet er sentimentalitetens barn. Der tenker jeg at amerikanere er litt home free. Når italienerne jublet fordi Mussolini invaderte Etiopia så tenkte de «endelig, vi skal ha imperium vi og». Sånn har amerikanere aldri vært. Da de gikk inn i Vietnam sa de at de skulle redde dem fra barbariet fra Moskva og Beijing. Det var ikke «Yes, nå skal vi ha sted vi kan dyrke tobakk og bomull og behandle dem som dritt».

Du har sagt at det er bred enighet i USA om at imperiet og verdenspoliti-rollen må ta slutt. Bernie Sanders er heller ikke så veldig fan av intervensjoner eller NATO. Han har jo også, uten sammenligning for øvrig, en America first-holdning. Bare at han vil gjøre det på en ordentlig måte.
– Men det er jeg også! Det er noe ved Trumps retorikk jeg liker. Blant annet dette med at hvorfor skal gruvearbeidere, industriarbeidere og amerikanske skattebetalere betale for forsvaret av Tyskland og Sør-Korea. Og Israel, for den saks skyld. Når jeg sier det detter en del høyrefolk av. Det er flere amerikanere som støtter BLM enn som støtter Israel. Når det er sagt så synes jeg at Israel skal eksistere.

Det er et bra forbehold å ta!
– Venstresiden i Israel er noe av verdens beste folk, høyresiden i Israel er noe av verdens verste folk.

Jeg så at du sa til Aftenposten at «nivået på norske USA-eksperter ikke er imponerende». Hva er det du tenker på da?
– Det er klart at når fire-fem hundre tusen folk i Norge er USA-eksperter så legger jo medianen seg ganske lavt. Det er lett for meg å hovere, siden jeg var Nostra-Thomas som jeg kaller meg, i 2016. Når folk har sett de episodene vi har lagt ut er tilbakemeldingen fra det norske folk at «fy faen, dette visste vi ikke».

De som ser på UXA er jo gjerne interessert i USA fra før. Sier ikke det at folk ikke vet om de tingene noe om hvor dårlig nivået på informasjonen nordmenn får om USA?
– Det gjelder jo på høyresiden og, om man ser på document.no står det at «amerikanere elsker Israel». Det er projisering hele tiden. Alle driver med det. Folk blir USA-nerder, fordi lerretet er så svært og det er så mye å ta av. Også popkulturelt. Jeg tror det er vanskelig å ta innover seg. Kognitiv dissonans is a bitch, som Kant sa.

– Linda Tirado, fattigdoms-bloggeren som vi intervjuer, sa etter intervjuet at «things have become really fucking dickensian in America». Det er East End London i 1850, 1%-en i USA er ikke en myte. Middelklassen er borte, den ble fjerna, de ble ikke tatt med ufoer, men de ble tatt av en finanskrise og fjerna av 40 år med lønns-stagnasjon og outsourcing.

Og aggressiv krigføring mot fagforeninger av forskjellige presidenter.
– Og ikke minst fra de som styrer presidentene. Nå hører jeg ut som en konspirasjonsteoretiker, men med Citizens United-kjennelsen i Høyesterett forsvant alle brannskott mot penger i politikk i USA. 2/3 av republikanske velgere mener den kjennelsen var feil. Der ligger mitt håp for USA.

LES OGSÅ: Smil & Gift møter Anders Magnus

Anders Magnus bruker jo Andy Ngo som kilde …
– Andy Ngo er en svindler …

Statskanalen bruker ham som kilde og omtaler ham som en «høyreorientert journalist».
– Jeg har ikke noe problem med å kritisere andre NRK-folk. Jeg tenker at det var feil av Anders Magnus å bruke Ngo, fordi han er ikke bare er det. Han fikk jo sparken fra Quilette fordi han jobba aktivt med høyreekstreme og med å kartlegge ekte journalister. Og da er du ikke journalist lenger, da er du en informant og aktivist.

– Men på en annen side, i vår siste episode, har vi jo intervjuet Gavin McInnes. Det bør ikke være forbudt. 

Nei, nei. Men dere sier jo rett ut hvem han er.
– Jaa. Vi gjør jo det. All respekt til Anders Magnus, men jeg tenker at Ngo var et dårlig valg.

Christina Pletten i Aftenposten sammenlignet Trump og Sanders under det demokratiske primærvalget. Vi var jo inne på at det var noen likheter, men begge ble beskrevet som «populister» som «tilsynelatende står i hver sin ende av det politiske spekteret, men bare tilsynelatende», og sier det er «slående likheter» …
– Fy faen, for noe piss.

«Det er slående likheter mellom deres populistiske bevegelser, for begge understøttes av en nådeløs bøllekultur».
– Faen for noe bullshit. Bernie Sanders kommer fra den stolte bevegelsen som heter populisme, som oppstod på prærien i USA.

– Amerika er populismens hjemland. Og var en motreaksjon mot jernbane-eierne som styrte kornprisene og den finansielle kyst-eliten. Det var en bunnsolid sosialdemokratisk bevegelse, det var de som fant opp ordet. De sa «we’re the people’s party». Det var et tredjeparti som fikk veldig stor oppslutning. Og den opprinnelige prærie-populismen, som var en allianse mellom småbønder og arbeidere mot stormakten, det er ren Gerhardsen. IWW (Industrial Workers of the World) var en enorm anarkistisk fagbevegelse som Martin Tranmæl besøkte som ung mann og lærte organisasjonsarbeid. Så kom han tilbake til Norge og grunnla norsk arbeiderbevegelse. 

– Amerikansk populisme skapte den norske velferdsstaten! 

Har du inntrykk av at pandemien har endret de politiske meningene til de du møtte nå og for fire år siden?
– Jeg vet ikke. Men amerikanernes tro på systemet ble knust av juginga rundt Irak-krigen, fake news og finanskrisa. Som fetteren min Kelly sa da jeg besøkte dem i den første dokumentaren, han sa det veldig poetisk til å være en gammel fallskjermjeger og combat veteran, «the financial crisis broke Americas heart». Jeg fikk litt gåsehud av det. Amerika har kjærlighetssorg, det er en ren sorgprosess over at systemet har svikta.

Når du spør kusina di i serien hvordan de siste årene med Trump har vært sier hun at det har vært dritbra, og trekker frem at hun har fått litt høyere trygd. Jeg tror du sa et sted at dette bare er en automatisk justering?
– Ja, hun er på Medicaid, som er den grunnleggende uføretrygda i USA. Da jeg møtte henne i 2016 sa hun at hun stemte på Obama i 2008 for han lova change, men «trygda mi har bare økt med 8 dollar på 8 år». For øvrig er jeg enig i at det er fuckings hårreisende. Medicaid er indeksregulert, det går automatisk. Det sier litt om hvordan mindsettet har blitt. «Jeg fikk 8 dollar økning under Obama, fuck han. Jeg fikk 12 dollar mer med Trump, yes!».

Man jo lure på hvorfor de er så klare til å gi Trump og republikanerne så mye ære for noe han egentlig ikke styrer, og som han sannsynligvis ville ødelagt om han var litt flinkere, og hvorfor så kritiske til Obama for omtrent det samme?
– At det er en racial bias der?

Nei, ikke racial nødvendigvis. Men det er en slags bias, om man skal bruke et amerikansk ord.
– Jo, rase spiller en veldig stor rolle i USA. Men den spiller ikke så stor rolle som man skulle tro.

– Kim og familien vet ikke hva høyre og venstre er. Men de vet at Hillary gjorde narr av folk som shoppa på Walmart. De vet jævlig godt hva klasse er. Og der er republikanerne vært jævlig flinke, og der har demokratene vært jævlig dårlige. 

– Hillary sitter i styret til Walmart. Bill var Arkansaas-guvernør, og Walton-ekteparet (Grunnleggerne av Walmart, journ.anm) var jo ganske tungt på høyresiden, men da han døde begynte kona å gi penger til unge demokrater. Walmart-familien har sponsa hele karrieren til Bill og Hillary. Walmart er USAs største private arbeidsgiver. Når ufoene kommer i en science fiction-film i svære romskip og skygger over en by og sender ned tentakler og suger ut livet av byen, er det Walmart. Det er en enorm fattigdomsmaskin. 

Walmart har nesten fått en slags moralsk og politisk rolle også. Hvis Metallica ikke sier fuck på et album så kan de selge cd-ene på Walmart. Og Walmart er så stort at de måtte selge der.
– Det er corporate cancel culture. CCC!

Folk er stort sett enige om poltiet må reformeres, men så klarer republikanerne igjen å gjøre politisk jiu-jitsu og få det til å handle om at demokratene skal ødelegge sikkerheten til folk ved å ta penger fra politiet. Hvorfor er de så flinke til det?
– Det er en orwelliansk greie. Richard Ojeda som til og med stemte Trump i 2016, sa om ord som Citizens united og right to work, som er for å ødelegge siste resten av fagforeningene, at «Republicans are fucking good at coming up with catchy names». Og da tenker jeg: ja, det er 1984. Demokratene kunne ha kommet opp med det, de òg.

Det er som enhanced interrogation og PATRIOT act. Amerikansk politikk er jo å få ting til å ikke høres fascistisk ut.
– Det er jo mye lettere å selge frykt enn håp. Det er mye lettere å selge splittelse enn enhet. Republikanerne har vært flinke til å lage klassekamp. Det er us versus the elites.

«Socialism never took root in America because the poor see themselves not as an exploited proletariat but as temporarily embarrassed millionaires». Du er jo team Bernie …
– Jeg er Bernie bro deluxe.

Når kameraene er av, prøver du å overbevise de du møter?
– Egentlig ikke. Men de vet at vi i Norge har det bra. Fetteren min Kelly sa til meg, «Thomas you always had a lot of wonder in your eyes». Fy faen det er … Det tenker jeg de også hadde, men de fikk andre liv. Og da føler man at the wonder in my eyes ble til mitt liv. Fy faen, det er jeg så glad for. Og han hadde også wonder in his eyes. Men alle vennene mine og alle i familien min i USA vet at det er gratis helsetjenester i Norge. Og de bare: «that’s fucking awesome».

Når kommer Bernie-revolusjonen? Med AOC?
– USA trenger ikke en AOC, de trenger en bondegutt. Det er en sånn bevegelse som heter Trillbilly Workers Party, en podkast. Det er folk fra Harlan county. Det er gruvearbeider-unger som rett og slett har blitt marxister.

Republikanere er også flinke til å få sinnsyke våpenlover til å høres fornuftige ut.
– Jeg er litt second amendment man jeg, ass. Broren min har alltid vært det og faren min hadde rifler. Jeg skøyt ofte da jeg bodde i USA. Det er en naturlig del av prærielivet og nybyggerlivet.

Bernie er jo også ganske pro våpen?
– NRA greier ikke å ta ham helt, men de vil gjerne gjøre det. Wayne La Pierre, den tidligere formannen, hata Bernie. Men Bernie er senator for villmarks-staten Vermont, han har aldri styra med de greiene. En venn av meg som er navy-veteran og Trump-entusiast, sa at Bernie har vært helt kul med våpen.

Det er sånn demokratene kan vinne valg.
– Vi hadde våpen hjemme vi, som faren min tok med fra USA. Det var ikke noe big deal. Om jeg skulle bodd i USA nå hadde jeg hatt både håndvåpen og … For å beskytte familien.

Men det er jo en konsekvens av at samfunnet der ikke er som det burde være?
– Ja, nettopp. Sivilsamfunnet har jo brutt sammen i USA.

Og den frykten du snakket om som republikanerne er så flinke til å piske opp, er veldig reell.
– Ja, USA er ikke Norge.

LES OGSÅ: Novemberutgaven av NATT&DAG er på gata!

The post – Nå er det nok en skandinavisk, venstrevridd mediefyr som skal vise hvor jævlig Amerika er appeared first on NATT&DAG.

Guide: Hvordan være en ufordragelig dritt når du snakker om USA 

$
0
0

VI ER ET land av USA-eksperter som ikke vet noen ting om USA, men som elsker å snakke om USA og vise at man er opptatt av den konspirasjonsteorielskende supermakten. Å vise «kunnskapen» vår gjør vi som regel ved å gulpe opp det vi hører fra journalister og andre meningsbærere.

At folk faktisk ikke vet så mye om USA som man liker å tro, gjør egentlig ikke så mye. Det betyr nemlig at du hvis man leter litt kan man finne ting som teknisk sett sikkert er sant, men egentlig ikke så relevant, og kanskje verre: du fremstår som en sykt irriterende drittsekk.

Men som i amerikansk politikk er det nemlig ikke det å ha rett som er poenget når man diskuterer USA, men å vise at man kan noe. Og som vi alle vet, det beste folk som elsker å snakke om USA liker å gjøre, er å vise hvor mye de kan om USA, og hvor lite de kan om sosiale situasjoner.

Derfor har vi laget en guide til hvordan man kan være en ufordragelig drittsekk og vinne diskusjonen for enhver pris når man snakker om USA med venner, fiender og andre som ikke rekker å gjemme seg før du kommer inn i rommet. 

LES OGSÅ: Smil & Gift møter Anders Magnus

USA HAR vært mer polarisert!

Folk uttrykker forståelig nok bekymring over at USA nå er så uenige seg imellom at de frykter for konsekvensene. Men i stedet for å uttrykke empati og delta i samtalen gjør du selvsagt noe annet om du vil fremstå som en bedrevitende dritt. «Øøh…», sier du og himler med øynene. «Så USA har aldri vært mer polarisert, nei. Sier du det, ja». Så venter du litt mens du rister på hodet og lar de andre tro de har sagt noe du tar alvorlig. Vent gjerne til de begynner å snakke om noe annet, før du avbryter dem og roper «TROR KANSKJE DU GLEMMER EN VISS BORGERKRIG SOM STARTET I 1861?? VAR KANSKJE LITT MER POLARISERTE DA, AMERIKANERNE? HÆ? DA DE DREPTE HVERANDRE I EN FUCKINGS BORGERKRIG???»

Du skal ikke se bort ifra at denne kommentaren også vil starte en slags borgerkrig på festen, med deg alene på den ene siden. Lykke til!

Trump er ikke den verste presidenten USA har hatt! 

«Trump er utvilsomt en forferdelig president, men det har vært mye verre ledere av landet før han», sier du og legger de stygge, møkkete sokkeløse beina dine fulle av dype infiserte sår på bordet, så ølen til alle velter ned på gulvet. 

Hva med Andrew Johnson som tok over etter drapet på Lincoln og ga sørstatene lov til å gjøre stort sett hva de ville med de tidligere slavene landet akkurat hadde kjempet en borgerkrig om? Eller hva med måten Franklin Pierce og James Buchanan ofret slavers frihet for å vinne på det politisk? Det er jo lett å si at også William Henry Harrison, som døde 31 dager etter å ha blitt innsatt heller ikke var en god president? 

Ja, da skal du se at de holder kjeft om sak, og heller sier irrelevante ting bare folk som har tapt diskusjonen sier, som f.eks:

«Ja, okei, det er jo selvfølgelig en subjektiv vurdering, men du er enig i at han er en av de verste presidentene noensinne, da? Din jævla kverulant. Hvem var det som inviterte deg egentlig? Kjenner du egentlig noen her? Var det du som knuste vinduet? Har du brutt deg inn her?»

Du: 1 De andre: 0.

Eh, tror ikke egentlig George W. Bush er SÅ dum

Det er vanlig å beskrive det som utvilsomt var en av de verste presidentene USA har hatt for «dum» eller «uintelligent». Men, som du kan påpeke med et irriterende flir rundt munnen, mannen var ikke bare jagerflypilot, han ble faktisk fuckings presidentmann over USA og leser ekstremt mye. Bare de to siste årene av presidentskapet sitt leste han 186(!) bøker, de aller fleste om historie og biografier. Hele 14 av disse var Lincoln-biografier.

Kan man være dum selv om man gjør disse tingene? Helt klart. Kan det være han ikke leste bøkene, men bare stirret på sidene, så han kunne få litt pause fra jobben? Ja, det kan jo hende. Og det er liten tvil om at Bush tok ekstremt mange dårlige avgjørelser og ofte slet med å vite hva han skulle si. Men han var sikkert litt smartere enn alle ville ha det til, i motsetning til deg!

Når folk sier at de ikke skjønner hvorfor folk stemmer på «han» 

Hev øyenbrynene, kryss armene og smil overbærende mens du sier «Åja, så du er overrasket over det, ja? Okei!» Så forklarer belærende at du at den hvite middelklassen er redde for jobbene sine og det å overleve. Ja, faktisk, insisterer du, er det eneste LOGISKE for disse menneskene å stemme på det alvorlig psykisk syke monsteret Donald Trump!

Også avslutter du med at du også hadde stemt på Trump om du var amerikaner, og at du regner med at han stiller til valg igjen om fire år. Og vinner. 

LES OGSÅ: Hva kan man lese for å forstå presidentvalget? Og for å tenke på noe annet?

Bli irritert fordi folk ikke vet noe om uinteressante lokalvalg 

En virkelig ufordragelig USA-ekspert vil se ned på folk fordi de bare er opptatt av Trump, Bernie og AOC. Du vil så påpeke at andre, helt ukjente politiske kamper som foregår er mye mer interessante. Når vanlige mennesker snakker om Biden, vil du gjespe og si noe sånt som at tidligere sheriff og krigsveteran Tom «Dildo» Cotton i Pennsylvania faktisk har en veldig spennende politisk plattform og stiller til gjenvalg i det 41. Distriktet i den lokale kongressen i 2023! DET blir et valg å følge det! Og du har allerede booket bord på Brygg. Nå gjelder det bare å finne noen å se resultatene med! 

Omfavne konspirasjonsteorier amerikanerne liker 

USA-eksperten følger selvsagt med på amerikanske medier, ikke norske. Derfor har også den rare falske balansen mange medier «over there» har til alt, enten det er hvorvidt det er bra at alle kan ha maskingevær, at ingen får helsehjelp eller hvorvidt en pedofiliring styrer landet. Det har selvsagt brutt ned USA-ekspertens hjerne, og nå mener hen også at, ja jo, kanskje global varming er en «hoax». Dette skal også du bruke i samtale på fest. 

Når folk fortvilet lurer på hvorfor ikke flere stemte på Hilleri, skal du selvsikkert trekke frem Benghazi, og når folk lurer på hvorfor ikke Biden er mer populær skal du trekke frem helt sinnsyke og usammenhengende konspirasjonsteorier for å vise at det kanskje ikke er SÅ lurt å la landet styres av de bloddrikkende øglene i det demokratiske partiet.

Oppriktig mene at Trump vet hva han driver med og lurer alle

For vanlige mennesker kan det virke som om Trump er en gal narsissist uten impulskontroll og som styrer landet deretter. Men en ufordragelig selverklært USA-ekspert følger folk på Twitter som mener det Trump driver med er 4D-chess, trolling eller genialt. Eller, alt på en gang. Det er det selvsagt ikke, men det stopper deg ikke fra å smile lurt og stille irriterende Sokratiske spørsmål når folk begynner å snakke om at Trump har gjort et eller annet sinnsykt dumt. «Åja, hvorfor tror du han valgte å falle ned den trappa da? ;) Du har ikke tenkt på at det kanskje er en grunn til at han ikke klarte å drikke vann etter at han angrep Iran, eller? ;)»

Si at du sliter psykisk

Om du får et spørsmål om noe du ikke vet noe om, eller blir tatt i løgn, bare skift samtalen over på noe annet, som for eksempel ved å si at du sliter psykisk. De aller færreste orker å høre på at andre forteller om sin angst, depresjon eller spiseforstyrrelser, og du kan etter kort tid løsrive deg fra den kunnskapsrike, men lite empatiske «unionen» av folk som tror de er så kule, og flyte videre til neste gjeng og starte en ny samtale om USA med dem. Som en parasitt.

LES OGSÅ: Thomas Seltzer: – Nå er det nok en skandinavisk, venstrevridd mediefyr som skal vise hvor jævlig Amerika er

The post Guide: Hvordan være en ufordragelig dritt når du snakker om USA  appeared first on NATT&DAG.

Blir Night of Fire årets kuleste virtuelle festival?

$
0
0

Nesten perfekt timet med norsk lockdown nummer 2 arrangerer Death Grips-medlem Andy Morin en virtuell festival på Twitch og Youtube. Programmet er spekket med toneangivende artister som vil gjøre live-opptredener utenom det vanlige, som Laura Les, Dorian Electra, Xiu Xiu og Alice Gas.

Streamen begynner lørdag 14. november klokken 05:00 norsk tid – med andre ord perfekt tidspunkt for deg som ikke har klart å opprettholde en god døgnrytme i isolasjon. Hvis du sover om nettene vil det helt sikkert være mulig å oppdrive opptak av streamen i ettertid også.

LES OGSÅ: Steng kranene og skru på musikken som er Best Akkurat Nå

A2B2 er et nettforum grunnlagt av Morin selv, som fremstår som en slags kjærlighetserklæring til det gamle internettet. Nettsiden har vært gjennom mange forskjellige faser det siste tiåret, og har vært en kilde til spekulasjoner om Death Grips-nyheter blant fans. I sommer ble det mulig for offentligheten å poste bilder og kommentarer, og nettsiden har i skrivende stund litt over 8600 registrerte brukere.

Alle donasjonene som kommer inn under streamen doneres videre til Los Angeles Downtown Women’s Center.

Sees i chatten:

https://www.youtube.com/channel/UCV9fC4eJ_8-em0iWsugn1XQ

http://twitch.tv/a2b2website

LES OGSÅ: Ultraflex er klare med soundtracket for neste norske OL

The post Blir Night of Fire årets kuleste virtuelle festival? appeared first on NATT&DAG.


Tro det eller ei, men denne musikken er Best Akkurat Nå

$
0
0

Alt suger, men musikken er fortsatt bra.

Namasenda – Wanted

Racing-musikk!! Need for speed!!! Herlige Virtual Self-assosiasjoner på denne. Og med det fortsetter Namasenda å være Skandinavias leder av Fremoverlent Popmusikk.

Hilma Nikolaisen – Maybe Today (Satan)

Er noe skikkelig 70-tallsromantisk over denne. Bruk mer fløyte, davel, norske band! Det er beroligende å høre på, og vokalister kan lære seg å spille litt på si. Kanskje publikum smiler litt mer av det. The Switch og Fieh er levende eksempler på at vi har rett i dette.

Pom Poko – Like A Lady

Ukas korteste intro, og definitivt ukas sinteste basslyd.

LES OGSÅ: Blir Night of Fire årets kuleste virtuelle festival?

The post Tro det eller ei, men denne musikken er Best Akkurat Nå appeared first on NATT&DAG.

Dørvakten svarer: – Jeg har opplevd både kniver og skytevåpen i døra

$
0
0

DE MÅ TAKLE oss på vårt aller verste, i tillegg må de takle at alle tror de kompenserer for ikke å ha kommet inn på politihøgskolen. Men hvordan er det eeeeeegentlig å være dørvakt? Hva går de rundt og føler på? Blir de redde? Har de sex med gjestene? Elsker de makt?

Vi spurte en dørvakt om alt vi lurte på.

Hva er det sykeste du har opplevd på jobb?
– Det absolutt sykeste var den gangen etter stenging da vi fant en gjenglemt rullestol. Noen hadde blitt helbredet på dansegulvet og kommet seg hjem uten, så ble den henta to dager senere av en veldig flau mann. Som absolutt trengte den. Vi hadde også en leiesoldat som pleide å komme til oss. Han jobba med sikkerhet på skip, så hver gang han var i land hadde han en tendens til å ta enorme mengder kokain og komme til oss for å lage kvalm. En gang han hadde vært innom fant vi igjen en sekk fylt med ting som absolutt ikke burde vært med ut på byen. GPS-utstyr og militært forsvarsmateriell til millioner av kroner.

Har du noen gang vært redd på jobb?
– Ja, spesielt når det kommer til våpen. Jeg har opplevd både kniver og skytevåpen i døra, og det er like skummelt hver gang.

Hva gjør dere med våpnene?
– Man tar gjerne en egen risikovurdering på hvordan man skal håndtere det. Med skytevåpen kunne jeg for eksempel finne på å lage en deal med gutta. Om jeg visste de var kriminelle, så kunne jeg be dem om å ta ut patronene, og så sende en annen kar som kunne hente selve gønnern. Jeg har jo ikke lyst til å få den gjengen etter meg fordi jeg har tatt fra dem våpen og ringt snuten.

LES OGSÅ: Guide: Hvordan være en ufordragelig dritt når du snakker om USA

Hva er ditt beste tips for å komme inn et sted, eller komme inn igjen, etter å ha blitt nektet?
– Husk at det er et menneske du snakker med. Jeg kan ta feil. Spesielt hvis det er medisinske grunner som ligger bak – hvis du har en sykdom eller er sliten så er det oftest der man som dørvakt kan ta feil. Ikke hiss deg opp, bare snakk rolig og ikke bland inn de jævla kompisene dine.

Er det mange dørvakter som skulle ønske de var politi?
– Haha nei, skjenkemyndigheten er de som skulle ønske de var politi.

Har du noen gang angret på å ha blitt dørvakt?
– Ja. Den episoden som fikk meg til å slutte var en situasjon med en stamkunde som var langt oppi åra som slo seg vrang og slo ned kollegaen min. Da løp jeg inn, fikk håndtert situasjonen, la ham i bakken og fikk tilkalt politiet. Dermed trodde jeg situasjonen var over. Dagen etter ble jeg pågrepet og mistenkt for å ha banka ham opp. Han hadde visst gått hjem og slått seg selv blå med en hammer. Jeg var mistenkt i den saken i to måneder før jeg ble frikjent.

Har dørvakter ofte sex med gjestene?
– Det har skjedd, men aldri på jobb. Det har du ikke tid til. Men selvfølgelig er det lett å bli kjent med folk når man er edru og man har hyggelige samtaler. Telefonnummer, det får man.

Er det vanlig å bli tilbudt sex av gjester?
– På utsolgte konserter, hver gang.

Har du blitt seksuelt trakassert på jobb?
– Ja, jeg har både hatt en fyr og en dame som har putta hånda nedi buksa mi mens jeg har stått og snakka med andre gjester.

Har du brukt unødvendig vold?
– Nei, men (men…!, red.anm) noen ganger må man bruke veldig mye makt. Vi hadde en situasjon hvor vi var seks vektere og åtte politifolk for å få én fyr i en bil.

LES OGSÅ: Gode nyheter: Laila Bertheussen har åpnet Insta-kontoen sin

The post Dørvakten svarer: – Jeg har opplevd både kniver og skytevåpen i døra appeared first on NATT&DAG.

Søndag Summarum: Techno, Frank Rossavik, «kommunikasjonalister» og VG på nynorsk

$
0
0

Akerselva buldrer og bruser, den jager gjennom terrenget som en rasende elefant, og er sånn sett ikke helt enestående: for det gjør nemlig også … NORSK OFFENTLIGHET.

Her er ukas viktigste og riktigste saker.

Ukas NYHET

Denne uka skjedde det endelig. Medier24, som skriver nyhetssaker hver gang en journalist bytter jobb, har opprettet en egen nettavis for den eneste yrkesgruppen som er enda mer selvhøytidelig enn journalistene, nemlig den som består av mislykkede journalister.


Skjermdump: Medier24

Kom24 høres ut som en sex-spalte i DN. Det er det ikke. Det er noe mye verre enn både Dagens Næringsliv og sex – en nettavis for kommunikasjonsbransjen.

EN NETTAVIS FOR KOMMUNIKASJONSBRANSJEN.

Men … kanskje det kommer frem noen interessante saker, tross alt? =)

Skjermdump: Kom24

Hm.


Skjermdump: Kom24

Tja.


Skjermdump: Kom24

Eh, ok.


Skjermdump: Kom24

Ved å ha veldig høyt budsjett og veldig lave renter for kundene sine?


Skjermdump: Kom24

Okei, dette er faktisk sykt.

Klikker man seg inn i saken, ser man at fyren som driver dette #faux18-studioet ikke overraskende er en total psykopat:


Skjermdump: Kom24

I en annen sak gir en fyr med Partiet Venstre-briller og tough ansiktsuttrykk råd som absolutt ingen har bedt om. I tillegg finner han finner opp et helt nytt ord som er så ekkelt at hjertet hopper over et slag i protest.


Skjermdump: Kom24

«Jobben består sjelden eller aldri av å ringe gamle venner for å påvirke dem», sier han.

Alle fra Kreta jobber i kommunikasjonsbransjen og lyver, sier mannen fra Kreta.

Ok, hvis de sier det så!

Ukas musikkvideo

Hjemmekontor er ikke sunt. Mediemangfold er ikke sunt. Demokratiet klarer seg helt fint uten de norske redaktørene. Det er i alle fall det vi tror basert på denne videoen, som sikkert er ment ironisk, men … ææææhhhhh.

LES OGSÅ: Smil & Gift møter Anders Magnus

Ukas jodel

Tirsdag meldte blant annet NRK, at sladre-appen Jodel sletter @kjendisgossip og andre sladderkanaler, og med det var det nok mange som pustet lettet ut. Men ikke alle sladderkanaler er slettet, hipsternes egen @hipsterhelvete lever videre.

Og godt er er det:


Skjermdump: Jodel

Overraskende nok er ikke alle på @hipsterhelvete hippe mennesker. Faktisk tyder ting på at de fleste der inne er ganske usikre på seg selv og sin egen status. Men det finnes hjelp:


Skjermdump: Jodel

Nei, dette må for all del ikke slettes.


Skjermdump: Jodel

Dette må på Unescos verdensarvliste.

Ukas kunst og kultursektor


Skjermdump: Aftenposten.no

Sikker????

Ukas forsøk på å forstå


Skjermdump: Aftenposten

Frank Rossavik bare spør.

Og svaret er: Nei.

Khio er ikke iferd med å «knekke sammen» fordi noen diskuterer, altså snakker om (!!!), strukturell rasisme.

Hvorfor tror skravleklassen – de som lever av å debattere uviktigheter – at diskusjoner om faktisk eksisterende og formodentlig viktige problemer (f.eks. rasisme) indikerer at samfunnet er iferd med å knekke sammen? Hvordan er det i det hele tatt mulig å stille et slikt spørsmål, og hva sier det om synet på uenighet i Norge mer generelt? Hvorfor er det de som (liksom) setter ytringsfriheten høyest som tolker debatt og meningsbrytning som tegn på forfall?

Og hvorfor er det å si «identitetspolitikk dårlig og forresten fra USA» godt nok til å få spalteplass i norsk offentlighet gang på gang?


Skjermdump: Aftenposten / via twitter: @1999kolai

Uhh så stor og skummel Akerselv!

Ukas sorte gull


Skjermdump: Facebook

Ikke snakk til meg om kaffens forhold til næringslivet før jeg har fått den næringslivsproduserte kaffen min ….

Ukas teknikalitet


Skjermdump: Trd.by

NTB-saken «Tysk domstol: Techno er musikk» skapte oppmerksomhet på sosiale medier forrige veckan. Spørsmålet var om tyske technoklubber skulle få lav moms på lik linje med konsertarrangører. Domstolen tok DJ-enes parti. DJ-ing er som en livemusikk å regne.

NTB skriver: «Blant saksøkerne, som mente de var urettferdig behandlet, var den legendariske klubben Friedrichshain.»

Også den legendariske klubben Berlin Mitte og puben Kreuzberg er visstnok fornøyde med avgjørelsen. Den hippe baren Tempelhof får derimot ikke støtte, i likhet med fortausrestaurenten Brandenburger Tor og det myteomspunnede klubbkonseptet Neukölln :/

Ukas løgn


Skjermdump: Facebook

Nei.

Ukas nynorsk


Skjermdump: Godt.no

Ikke før i 2017 åpnet sjefredaktør i VG, Gard Steiro, for at avisen kunne publisere nyhetssaker på nynorsk. Noen år senere har ikke målformen tatt helt av på VG.no etter hva vi kan se. Men nylig dukket det opp et intervju med Ronny Brede Aase på fronten om taco. Og noe skurret.

Siden Ronny Brede Aase er fra … eh, vestlandet, kjører VGs matportal godt.no selvsagt på med … nynorsk!

Det går så där.


Skjermdump: Godt.no

Heimelaget? En tåre sildrer ned over et vestnorsk kinn.


Skjermdump: Godt.no

«Kva driver»? Hm? Dette er litt som når noen svarer deg på dialekta di, bare at i tekstform. Ikke plagsomt i det hele tatt!

Skjerp dere, VG!

Nynorsk er det fineste vi har, bare hør på dette ordet de har for boligsalg:

«Borlegsalg».

Miip!

Ukas meme

 


Skjermdump: Facebook

Ok, endelig en reklame som faktisk har et poeng: bedrifter er ikke mennesker. Takk!

Ukas bonus


Skjermdump: Anfo.no

👍

LES OGSÅ: Dørvakten svarer: – Jeg har opplevd både kniver og skytevåpen i døra

The post Søndag Summarum: Techno, Frank Rossavik, «kommunikasjonalister» og VG på nynorsk appeared first on NATT&DAG.

Anmeldelse av Morten Langelands «Barbar»: – Sjelevrengende kleint

$
0
0

Morten Langeland har høstet mye skryt for sin lekne, ofte uortodokse tilnærming til poesien, preget av en bestemt, ofte fruktbar, åpenhet mot sine omgivelser og hvordan mennesket formes av de inntrykk man suger til seg og de minnene dem skaper når de borer seg fast i en. Hans nye bok Barbar er noe annerledes fra tidligere utgivelser, da det her er snakk om en ren samling av kortprosatekster, gitt et gjennomgående, kronologisk narrativ. Hvor grensen mellom en roman, kortroman og en kortprosasamling går, er ikke helt godt å si i denne sammenhengen. 

Forfatteren fremstår egentlig bare mest flau på egne vegne

GROVT FORTALT FOREGÅR Langelands kortprosa i et høyst reelt Oslo og Bergen, med referanser til virkelige mennesker og virkelige hendelser i nær nåtid. Til tross for både flotte tilløp og svake passasjer underveis, slutter boken vesentlig bedre enn den begynner. Første del foregår stort sett i et sommerlig Oslo og kan leses som en klassisk byskildring. Langeland inntar rollen som observant kikker, det snubler bytryner inn og ut av fokus. Refleksjoner og poetiske bilder får henge i luften maksimalt et par linjer. Fra byens kafeer, bibliotekfilialer og barer trenger inntrykk og innfall inn i litteraturen, forfatteren ser opp fra sin egen tekst og lar seg forstyrre av både livet og anekdoten.

«Det er mye som fortjener en snutt», skriver Langeland og ja, det er det vanskelig å være uenig i. Noen observasjoner er morsomme, for eksempel en om en mann som jogger med dongeribukse for å skåne skabben. Andre, som at moderniteten er som å leve i en gullfiskbolle, har de fleste tenkt bedre selv. 

Dessverre preges det hele i for stor grad av selvsabotasje, kamuflert som eksperimentell prosadiktning

Beklagelig er det sistnevnte observasjoner som er i klart flertall. For ja, det er noe patetisk over å lese en middelaldrende mann som skriver som en fjortenåring og tenker som en gymnasiast. Seanser som denne på Deichmanske preger bokens første del: «DJ Ingebling fra Spasibar gikk forbi med blomsterjord, der folk bor, oh la la, er det mye som gror. Blant annet på Biblo, hvor ei jente (12) beklaget og håper det ikke var offensive at de lo. Lol, le lil charmer!». Man kan gjerne hevde at dette har elementer av dagligtale i seg og at litteraturen skal kunne romme dette. Ja, men her har det absolutt ingen annen funksjon enn å være sjelevrengende kleint. Det er en balansegang ved bruk av slike virkemidler – anvendt riktig og troverdig tilfører det autensitet og lekenhet, gitt tanke og kontekst kan det til og med fortelle oss noe om vår samtid. Anvendt slik som her minner det mest om problemene med tidsmarkørene man finner i for eksempel makkverket Emily in Paris  – umotiverte, men likevel ekstremt insisterende. Eller, for å si det på Langelandsk: LOL sjukt 2020 amiright. 

FOR DET ER virkelig lite å glede seg over i denne delen av Barbar, utenom hjemkomsten til Kristiansand som står igjen som en av bokens høydepunkter, selv om også dette er litteratur som ikke er spesielt minneverdig. Forfatter er seg åpenbart dette bevisst, spøker om det, men mest for syns skyld og alltid halvhjertet. Humor, vidd og selvironi beriker selv den mest alvorstunge roman, men her er det virkelig ikke litterært interessant, det tilføyer intet og undergraver det lille som er – en ulempe med formen, kan man si. Forfatteren fremstår egentlig bare mest flau på egne vegne.

De mange tjommslige seansene er også like flaue som de er mange. Dette er jazz-prosa, et lite stykke Grünerløkka sendt til litteraturen for å dø: «Senere kom Torgny og flippet helt da de fortalte hva som hadde skjedd, han gikk sporenstreks opp og tok salto naken fra samme spot. Det gjelder å sette triksene først. Øystein spør om det er noen som har et ord, helst et sted, som har tre stavelser og som rimer på «to do»? Bellevoh? Ouagadougou?». Slik prosa minner mer om Anniken Jørgensen enn en prisvinnende poet.

Prosatekstene bedrer seg rett og slett med alvoret

Bokens andre del er dog vesentlig sterkere og til dels velskreven. Det stadig gjentatte kråkemotivet er interessant, spesielt lest opp mot de gjennomgående, velskildrede rusproblemene. Prosatekstene bedrer seg rett og slett med alvoret, men Langeland mestrer virkelig ikke lettheten og lekenheten like godt i prosa som i lyrikkform. Som virkemiddel for å skildre overgangen fra rus til edruelighet, er motsetningen nokså effektiv, men bare i form av å være en åpenbar kontrast. Tidvis skriver han dog svært godt, som her om kjærlighetssorg: «Når noen som har sett på en, og tenkt sitt, hver dag i lang tid, brått blir borte, mister livet sin validitet, det gjelds ikke, man grafser rundt midtveis i livet, i lyngen, i kratt og bregner, med kart og kompass og forstørrelsesglass, langt unna der det skjer.» Her er presisjonsnivået høyt og Langeland viser at han også har en vakker penn, ikke bare en kødden en.

DET ER SYND at denne boken er så svak som den er. Langelands tidligere forfatterskap er godt og bokens andre halvdel har flere lovende passasjer. Dessverre preges det hele i for stor grad av selvsabotasje, kamuflert som eksperimentell prosadiktning. Hvis man ikke tror meg, lar jeg heller Langeland ta ordet. Åstedet er Deichmanske Hovedbibliotek og noen har låst en FUJI -sykkel til en annen sykkel, hvilket annonseres over anlegget. En kvinne kalt Fatou kjeder seg med språkvask, hvorpå forfatter svarer henne slik: «Det er det som er kunsten, selv om du kanskje driver mer med det de kaller art by acci-dent,» svarer jeg ;) Faen, jeg har jo en sølvfarget FUJI-sykkel.» Roflmao. 

The post Anmeldelse av Morten Langelands «Barbar»: – Sjelevrengende kleint appeared first on NATT&DAG.

De beste kommentarene fra NRKs #NoNutNovember-sak

$
0
0

Over helgen har det vært ett spesifikt sted på internett vi har fulgt ekstra godt med på. Vi snakker ikke om Kom24 (selv om det i blant kan være vanskelig ikke å være oppdatert på Oslo Kommunes internkommunikasjon), men NRKs sak om #NoNutNovember.

Eller rettere sagt kommentarene under Facebook-posten deres.

No Nut November er et hårete mål om ikke å runke en helt måned, som incels satte for seg selv i et forsøk på å gjøre opprør mot pornoens (og kvinnenes!) makt. Det har fungert sånn passe, tror vi. Pornhubs business-piler peker oppover, og menns psykiske helse har sett bedre dager. Rart med det!

Uansett, runkeleken har i følge NRK tatt av som trend og dermed nådd Facebook-folket. Det er imidlertid tvilsomt at noen kommer til å slenge seg på. Sånn er det når boomerne er mer liberale enn oss.


Den er grei, Tone. Flott at du runker!!


Godt å høre at du runker, Tor!!!


Slurp:P


???

LES OGSÅ: Søndag Summarum: Techno, Frank Rossavik, «kommunikasjonalister» og VG på nynorsk


Hoof.


Bra, Torunn! Til dere andre: drit i å snakk om noe når det ikke dukker opp på Google.


;-)


Kløften mellom forfatter og leser har aldri vært større.


Åhhhh yess, en person som har samme avatar som Youtube-antifeministen «Sargon of Akkad»! Sikkert en fet fyr.


Øhh … Dårlig.


Å, alle de tissetass gleder desember vil romme.


Amen.


Men for Kjetil er ikke dette noe nytt. En ekte pionér!

LES OGSÅ: NATT&DAG spør, dørvakten svarer: – Jeg har opplevd både kniver og skytevåpen i døra

The post De beste kommentarene fra NRKs #NoNutNovember-sak appeared first on NATT&DAG.

Cringe i den eine augeblinken, skambra i den andre

$
0
0

MED TA DET PENT tek Hans August Pünther, alias AVGVSTVS, steget vidare frå EP, singlar og features til første fullverdige album. På skiva er rapparen innom gamle og nye lydar. Det nye fungerer best.

Skiva er dobbelt så lang, og dobbelt så innhaldsrik som fjorårets Snabba Cash, som var ein flott EP. Den gong var AVGVSTVS innom dei moderne trapbeatsa med tropisk tilskot vi har sett så mykje av dei siste åra – mykje hadde passa bra inn i ein danse-compilation i SKAM sesong 5.

«Travis Scott-flowen som er brukt verkar tacky»

No finn vestkantrapparen eit deilig poppete lydbilete, og nyttar seg av elektroniske beats frå blant anna Clairmont, som har produsert dei grooovy låtane «CKMO» og «Herlighet».


Foto: Edward Ferner

ALBUMET STARTAR med tittellåta «Ta Det Pent». Traplåta er AVGVSTVS sjølv lik, men treff ikkje like bra som verken oppfølginga «Distanse», eller det han har gjort tidlegare. Travis Scott-flowen som er brukt verkar tacky. Dette skuffer etter Snabba Cash der blant anna tittellåta nyttar flows meir hensiktsmessig og meir originalt.

Leanreferansen «Lilla Flekk», er også blant dei meir trappy låtane på den nye skiva. Ord som «bands» og «lægs» blir gjentatt og bygd på av ad-libs som «Ey bars!». Låta verkar å skulle vere artig, men er rett og slett cringe. Eg har eit rom på nokre tusen m² i hjartet mitt for leiken hiphop, men «Lilla Flekk» må sitte i hjørnet. 

Det blir grovare då Jonas V med sitt NMG-image rappar om luksuriøse Uber Black, enn då AVGVSTVS gjer det same. Rap handlar ofte om å kome seg til rikdom, og gatekeeparen kjem fram då vestkantguten skryter om kva han har råd til. Denne porten har eg ikkje vokta sidan Erik Og Kriss herja for over eit tiår sidan.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Morten Langelands Barbar: – Sjelevrengende kleint

ETTER «LILLA FLEKK» kjem dei sterke augeblinkane på skiva. Rappinga endrar seg i takt med dei elektroniske beatsa. Det fungerer skambra då AVGVSTVS syng at «hun er modell for Calvin Klein … fyker ned alpene i Sveits», på den funky «CKMO» med si wobbly basslinje. Låta får meg til å digge intenst på bussen. Eg tykkjer distansen til hiphop verkar som ein stor fordel i låtar som denne. Det same gjelder på «Redlight», som er borderline techno. Denne delen fungerer bra, og utklassar trapen med glans.

Mitt ynskje er ein tur tilbake til «Majestetisk» eller ein veg vidare inn i «CKMO». Då kan eg svette ut dei vonde tankane mine om Travis Scott-flows og kleine ad-libs på afterski i Sveits.

LES OGSÅ: Dørvakten svarer: – Jeg har opplevd både kniver og skytevåpen i døra

 

The post Cringe i den eine augeblinken, skambra i den andre appeared first on NATT&DAG.

Et forsvar for Joe Rogan

$
0
0

«I do!». Disse ordene vil jeg tro Donald Trump sa da han giftet seg i 1977, 1993 og 2005, men han sa dem også på Twitter nylig. Denne gangen handlet det ikke om kjærlighet, men om hvorvidt han var villig til å stille opp i en fire timer lang debatt mot Joe Biden på podkasten The Joe Rogan Experience.

USA SKAL NÅ velge hvem som skal lede dem gjennom pandemi, klimakrise og rasekrig, og valget står mellom to gamle menn som begge beskyldes for korrupsjon og for å være demente. Behovet for en troverdig presse er større enn noen gang, men amerikaneres tillit til mediene har aldri vært lavere. Idet imperiet går opp i limingen og sprekkene i befolkningen er i ferd med å bli til dype kløfter, snur flere og flere seg til én mann for å få vite sannheten om hva som skjer: En skalla kampsportkommentator som røyker weed og drikker whiskey med gjestene sine.

Podkasten The Joe Rogan Experience (JRE), ledet av den tidligere Fear Factor-programlederen og MMA-kommentatoren Joe Rogan, har blitt et av de mest sette programmene i USA. Et over én time langt intervju med Bernie Sanders har, hvis man legger sammen tall fra flere plattformer, trolig blitt sett og hørt av over 20 millioner mennesker. Til sammenligning ligger de mest sette nyhetsprogrammene på tradisjonell TV på rundt 4 millioner. Det er slike tall som skal ha fått Spotify til å bla opp en milliard for eksklusive rettigheter til Rogans podkast fra nyttår.

Om ikke annet, tyder Rogans voldsomme suksess på at han dekker et behov de etablerte mediene ikke tilfredsstiller.

Men hva? En som har markert seg med gode analyser av amerikansk presse er den 91 år gamle legenden, lingvisten og politiske aktivisten Noam Chomsky. I 1998 skrev Chomsky, sammen med økonomen Edward S. Herman, boken Manufacturing Consent: The Political Economy of Mass Media. Boken beskriver mekanismer i amerikansk presse som beskytter dem som sitter med økonomisk makt i landet: Kommersielle medier vil aldri vil gå etter den økonomiske eliten som finansierer dem på noen betydningsfull måte. Boken beskriver blant annet en seleksjonsprosess der journalister med synspunkter som faller utenfor et bestemt spekter av meninger blir marginalisert i form av manglende jobbtilbud, nedgraderinger og dårlig rykte i bransjen.

Et eksempel er da New York Times-journalisten Chris Hedges uttalte seg kritisk til invasjonen av Irak, og fikk beskjed av avisen om at hvis han skulle fortsette i jobben, måtte han slutte å uttale seg offentlig om krigen, ettersom det kunne «skade avisens omdømme som objektiv nyhetskilde.» Hedges sluttet i jobben.

Joe Rogan har også sine sponsorer, men er langt mindre avhengige av dem. De første årene var han sponset av et selskap som lagde fleshlights, også kjent som juksefitter. Men jeg tviler på at juksefitteselskapet styrte mye av Rogans innhold utover at han kan ha mistet tilgang på enkelte gjester som ønsket å bli tatt seriøst.

En ting er likevel sikkert, ingen våpenprodusenter eller legemiddelselskaper eier Rogan, og i motsetning til noen av journalistene i storbyene har Rogan et variert sosialt nettverk, der alt er lov å si. Dette gir ham muligheten til å gå i motsatt retning av de store mediehusene. Han trenger ikke velge side, og han kan snakke med alle, så lenge han vil. Mange av Rogans episoder varer i flere timer. Gjestene får fritt spillerom til å si hva de har på hjertet, fullføre lange resonnementer og ta opp temaer de ikke slipper til med på TV-kanalene.

AMERIKANSK PRESSE BLIR ofte beskyldt for bare å ville kjøre underholdende saker, og aldri gå i dybden. Men noen ganger forsvinner også de underholdende sakene. I boken Hate Inc. viser journalisten Matt Taibbi (som har vært gjest hos Joe Rogan to ganger) til en endring i medienes forretningsmodell de senere årene. Taibbi omtaler selv boken som en moderne versjon av Manufacturing Consent, og mener de har gått fra å forsøke å appellere både til demokrater og republikanere, ettersom det potensielt dobler seertallene, til å heller være 100% lojale mot den ene siden, i kampen mot den andre. Denne modellen, formet av Fox News, har vist seg så effektiv at nyhetskanalene unngår saker som ikke kan hektes på et narrativ om at de andre er onde.

Taibbi nevner Jeffrey Epsteins dødsfall som eksempel, der man i utgangspunktet har alle ingredienser til det som kunne blitt tiårets mediesak. At det ikke skjedde, forklarer han med at begge leirer i amerikansk politikk var berørt av skandalen, og at den dermed ikke passet inn i dagens polariserte nyhetsbilde. Joe Rogan, som tilsynelatende ikke føler lojalitet til noen, trenger ikke ta hensyn til dette, og tar stadig opp saken med ulike gjester. Klippet «Rogan reacts to new Epstein information» har over fem millioner views på Youtube.

LES OGSÅ: NATT&DAGs podkast-anbefalinger

En amerikaner som setter seg ned for å se nyheter på tradisjonell TV har altså to valg. Han kan velge CNN eller MSNBC, som sier republikanerne er onde, eller Fox News, der demokratene er de onde. Det er lett å se for seg frustrasjonen hos en som simpelthen vil vite hvorfor det ikke holder med to fulltidsjobber for å betale for egenandelen på helseforsikringa si.

Det er mye som skiller Rogan fra dem man ser på amerikanske nyhetskanaler. Den største forskjellen er at han kan være vanskelig å plassere politisk. Han står stort sett trygt på venstresiden når det kommer til økonomi, helse, arbeidspolitikk og kriger. Under demokratenes primærvalgkamp, da alle kandidatene skal ha ønsket å være gjester i podkasten, var venstrefløyens kandidater Sanders, Gabbard og Yang de eneste som ble invitert. Men han kan også finne på å si at han nekter å stemme Biden når han ser en video av den tidligere visepresidenten som kobler ut midt i en setning. Jeg mistenker at nettopp denne uforutsigbarheten gir ham en troverdighet som mangler i de tradisjonelle mediene. Rogan reagerer som mange andre på verdens begivenheter, og justerer sin posisjon fortløpende. Der journalister spekulerer i «hvordan folk kommer til å reagere» på ting som skjer under valgkampen, er Joe Rogan selv den som reagerer. Litt som en vanlig person.

En annen forskjell er variasjonen i gjestenes synspunkter og i temaene som tas opp. En hjerneforsker snakker i to timer om hjernen, konspi-kokko Alex Jones kommer forbi, en NASCAR-sjåfør snakker om biler, en kampsportfyr om kampsport, Miley Cyrus snakker om oppveksten sin, og Elon Musk stikker innom og styrter Tesla-kursen ved å takke ja til en joint. Jimmy Dore, som er så langt til venstre at han nekter å stemme Biden og beskriver det demokratiske partiet som minst like korrupt som republikanerne, kontres av den konservative internettstjernen Ben Shapiro som er mot abort, og mener at enhver fattig person stort sett kan takke seg selv for sine lidelser.

En billig form for journalistikk er å ha et fast panel med synsere som umiddelbart og uten videre refleksjon deler sine tanker om det som rapporteres. Slik får du to saker for prisen av én: Selve saken og saken om saken. Dette er en form som har blitt standard på de største liberale nyhetskanalene i USA. Få mennesker har så tydelig gått gjennom Chomskys filter som disse, og deres uærlige dekning av Bernie Sanders under primærvalgkampen var slående.

Men det er ikke bare jeg som norsk sosialdemokrat som har reagert på hvor urettferdig Sanders blir fremstilt av disse menneskene. I fjor høst intervjuet MSNBC en gammel dame i valglokalene i New Hampshire, som sa at hun egentlig ikke hadde tenkt å stemme Sanders, men gjorde det likevel, på grunn av kanalens urettferdige dekning av ham.

DEN GAMLE DAMEN hadde kanskje funnet en bedre nyhetskilde i Joe Rogan. Som norsk Sanders-sympatisør er det lett å bli frustrert over hvordan han stadig måtte forsvare sosialdemokratiet som styreform i lys av mislykkede sosialistiske diktaturer i møte med amerikansk, liberal presse. Men som gjest hos Joe Rogan fikk Sanders gått i dybden, og satte den selverklærte idioten Joe Rogan inn i kompleksiteten rundt temaer som forholdet mellom legemiddelindustrien og dens finansiering av politikeres kampanjer, fordelene de mottar til gjengjeld, kommersielle krefters evne til å påvirke institusjoner som universiteter, medier og domstoler. Rogan lyttet oppmerksomt og stilte oppfølgingsspørsmål som hjalp publikum til å forstå hva Sanders faktisk snakket om. Sammenligner man dette med begrensningene politikere får på tradisjonell TV, spesielt i debatter, er det forståelig at mange ønsker å høre presidentkandidatene snakke ut i en annen setting.

Rogan endte med å erklære sin støtte til Bernies kandidatur. Da Sanders fremhevet Rogans støtte på Twitter, omtalte CNN Rogan som en «populær podkaster med en fortid fylt med rasistiske, homofobe og transfobe uttalelser.»

Denne tanken om at Rogan er et slags alt-right internettroll med svakt moralsk kompass, er utbredt i liberale sirkler i USA. Da Spotify kjøpte Rogans podkast skal flere ansatte i selskapets New York-kontor ha protestert, og truet med å streike. Dette til tross for at Rogan er tilsynelatende ganske langt til venstre på nesten alle områder.

Mangeårig Rogan-lytter og tidligere digital strateg for Obamas 2008-kampanje, Shant Mesrobian, forklarer det med at Rogan er «kulturelt konservativ». Joda, han er for kvinners rett til abort, en mer egalitær økonomisk distribusjon, gratis helsetjenester, gratis utdanning og så videre. Men han liker også slåssing, raske biler, jakt, drøye vitser og guttastemning. Det er ikke nok at Rogan sier han stemmer Bernie, for han fremstår likevel som en av de andre. Dette antydet også Edward Snowden da han gjestet programmet på videolink fra Russland: «Jeg må si du har en grusom logo hvis du ønsker å få inn folk som vil bli tatt på alvor politisk […] En skallet mann med et manisk glis, og det tredje øyet i pannen, jeg tenkte «Ånei, det programmet!» Det ser ikke bra ut, Men når man faktisk ser på programmet, så er det jo strålende.»

Ikke all kritikk av Rogan og podkasten hans kan avskrives som ignorant, estetisk aversjon.

LES OGSÅ: Smil & Gift møter Anders Magnus

I løpet av sine mange tusen timer med live-sendinger, som ofte gjøres i enten alkohol- eller weedrus, og begge deler en gang iblant, har det blitt sagt dumme ting. Rogan har ved flere anledninger brukt n-ordet, dog alltid i kontekst av å snakke om selve ordet. Han lo også voldsomt av en kjip historie fra en komikerkollega om å kreve blowjobs fra damer for at de skulle få opptre på scenen han var portvokter for.

Et annet spørsmål er om ikke en så populær podkast bør forholde seg til enkelte presseetiske prinsipper. Hvor lett bør man for eksempel ta på feilinformasjon som får gå uimotsagt når mange millioner mennesker hører på? Er det forsvarlig å la så ytterliggående stemmer som Alex Jones eller Gavin McGinnes spekulere om konspirasjonsteorier og raseteori, uten å bli utfordret tilstrekkelig av noen med kunnskap på området?

Nylig refererte Rogan til en sak han hadde lest, om at «venstreekstremister» hadde blitt arrestert for å starte skogbranner i Portland. FBI avviste dette, og Rogan publiserte dagen etter en video på Instagram hvor han beklaget at han hadde oppført seg uansvarlig, og at han skulle lære av dette. Rogan har siden steppet opp med løpende faktasjekking i sine siste programmer, trolig som reaksjon på kritikken, og sagt at han har blitt mer bevisst sin innflytelse.

Så har vi dette med å «gi plattform» til «farlige stemmer» i det hele tatt. Alle som har en plattform har et visst ansvar for hva som kommuniseres gjennom den. Men hvem skal få avgjøre hva som er en farlig stemme? Terskelen for hvem som er «farlige» flyttes hele tiden, og hvert enkelt boblesamfunn på internett har sine egne tanker om hvem som er innafor og ikke. Kanskje går grensen ved Alex Jones, men andre vil mene det er uforsvarlig å la J. K. Rowling få snakke, og selv tror jeg Sam Harris, som tidligere har forsvart både tortur og amerikansk intervensjon i Midtøsten, er langt farligere enn Alex Jones, selv om sistnevnte er mer smakløs.

Likevel tror jeg folk er i stand til å tenke selv. Og følger de Joe Rogans podkast er det greit at de hører Sam Harris den ene dagen, for neste gang kommer en fyr som Michael Moore og mener det stikk motsatte.

Teknologiske omveltninger har ført til et voldsomt økonomisk press på amerikansk presse, som kombinert med uheldige mekanismer og polarisering i samfunnet fører til svært magert meningsmangfold og manglende evne til å peke på virkelige problemer. Frustrerte seere og lesere med en forståelig mangel på tillit til mediene har søkt til alternative kanaler, hvor mange har funnet Joe Rogan som den mest tillitsvekkende figuren.

Frykten for, og kritikken av Joe Rogan, er i seg selv symptomer på et større problem hos amerikansk venstreside og liberale journalistkretser, og det er disse problemene som har vært selve drivstoffet for raketten Joe Rogan.

Med stort publikum kommer stort ansvar, men tross enkelte svakheter, er Rogans posisjon og format bedre egnet for opplysende samtaler enn dem amerikanerne får på TV. Det er ikke optimalt at folk bruker en full, stein, synsende MMA-kommentator som primærkilde til informasjon om hva som foregår i verden, men amerikansk presse kan takke seg selv for at det nå er tilfellet. De sitter tross alt selv med det beste fartøyet for å dra utviklingen i en annen retning. Om de prioriterer tillitsskapende journalistikk og åpenhet, uten frykt for hva som kan komme til å skje, vil Rogans podkast bli redusert til det den burde være: Et underholdende supplement til en fungerende, undersøkende nyhetspresse.

Men selv med en mer troverdig presse på plass hadde det vært sykt gøy med presidentdebatt hos Joe Rogan uansett da, haha.

 

Denne saken stod først på trykk i novemberutgaven av NATT&DAG.

LES OGSÅ: Gode nyheter: Laila Bertheussen har åpnet Insta-kontoen sin

The post Et forsvar for Joe Rogan appeared first on NATT&DAG.


– Rappere elsker brus like mye som rappere elsker lean

$
0
0

I OSLO ER DET ikke vanskelig å finne brus av den mer eksotiske sorten. I grønnsakssjapper og i baguette-kiosker, i VG-bodegaer og i godteributikker med Willy Wonka-aktige fargepaletter står de stablet, de rare brusene. På Japan-butikken Neo Tokyo på Arkaden fører de stinkende Dorian-brus. På en sjappe ved Oslo spektrum er det visstnok mulig å få tak i en brus brygget på fuglespytt som smaker høgg.

Norge er ikke et nisseland, Norge er et brusland. Den gjennomsnittlige nordmannen drikker 87 liter brus i året. Om rusmidler heter det gjerne at et mindretall av brukerne står for mesteparten av konsumet. Er det også slik også med brusmidler? Det er i alle fall én gruppe som tilsynelatende stikker seg ut: rapperne.

– Mountain Dew Mystery Flavor kom i posten her om dagen, og så kommer Mountain Dew Frostbite nå snart, sier rapperen Oral Bee, alias Anders K. Smedstad.

NATT&DAG har han på tråden og vi snakker naturligvis om brus, den andre av rapperens to store interesser (etter rap). Smedstad forteller at han nettopp har brukt et par tusen på importbrus via Ebay.

– Det er dritdyrt, men jeg kan skrive det av på skatten.

LES OGSÅ: Et forsvar for Joe Rogan

DET ER IKKE bare ham. Oslo-rapper Siyabång, for eksempel, ha Urge når han er i studio, mens 612 flittig har tydd til den meksikanske brusen Jarritos som identitetsmarkør. Selskapet som importerer Jarritos har også forbindelseslinjer til hiphopen. Bak Paafyll AS står blant andre Morten Aasdahl Eliassen, som de siste 20 årene har vært anerkjent som en av de mest talentfulle og særegne norske rapperne, først på engelsk under aliaset Opaque og senere på norsk som Mae. Og ikke nok med det: Mannen bak de siste årenes suksesshistorie Tøyen-Cola, Jarle Hollerud, er for mange bedre kjent som Pope Dawg, og kanskje enda bedre enn det igjen, kjent som «han andre» i Paperboys.

Men det er Oral Bee som er brus-rappernes Primus inter pares – den fremste blant likemenn. Rapperen med det i denne sammenhengen ironiske navnet (Oral Bee som i tannbørsten) har brusdrikking som en helt sentral del av sin veldig overdrevne westcoast-rapper persona. I år har han gitt ut to album som handler eksplisitt om brus. Smedstad driver også en brusblogg, i tillegg til at i disse dager er aktuell med Brusboka, som kom ut på Kontur Forlag i slutten av oktober.

– Jeg vokste opp lenge før havrevaflene og smoothies gjorde inntog i barnebursdager, forteller han da vi spør hvordan det hele startet.

– Det var alltid fri flyt av godsaker, Donald-brus, Cola og sånne ting. Det var da jeg begynte å bli hekta.

Brusinteressen tok for alvor av på 90-tallet en gang, da Smedstad dro til USA og så Forrest Gump på kino. Han var akkurat blitt tenåring, og spesielt scenen der Forrest styrter 15 flasker Dr. Pepper på rappen på besøk i Det hvite hus gjorde inntrykk.

– Jeg tenkte å shit, det må være en digg brus liksom, når Forrest synes den er smud! Dagen etter prøvde jeg den selv for første gang.

Tilbake i Norge fikk han nyss om butikken Vika Mat, like ved Klingenberg i Oslo sentrum, der de hadde både Dr. Pepper og Cherry Coke. Mye av lommepengene endte opp der.

– Vi hadde en fast rute vi tok på lørdagene. Vi kom inn med Nesoddbåten, så var det rett på Bennys musikk på Aker Brygge, så bort på Vika Mat for å kjøpe noe import og så kjøpte vi The Source og Rap Pages på Narvesen.

Foto: Raymond Mosken

SKAL MAN HA brus i dag er mulighetene flere. Selvimport via internett har blitt stadig vanligere i takt med at sukkeravgiften har økt. I 2020 kan man kjøpe brus direkte fra Japan, og amerikansk brus er lett tilgjengelig på sider som Myamericanmarket. Ønsker man å kjøpe brus på gamlemåten kan man ta en tur til Odeon kino på Storo. Der har de Norges eneste freestyle-brusmaskin, der man selv fritt kan sette sammen opp til 140 ulike kombinasjoner. Sist vi var der gikk vi for en Sprite Zero Cherry, 0,8 liter, så klart.

I tillegg er det flust av sjapper rundt omkring i Oslo for dem som foretrekker flaske og boks. På Rustal Matmarked i Damstredet, for eksempel, kan en få rundt 200 forskjellige typer brusende drikk. Det er både cherry Coke og Dr. Pepper, men også brus med Litchi-smak, rød Fanta, grønn Fanta, lilla Fanta, syv sorter Jarritos og alskens andre bokser født under mangoens, rabarbaraens, pasjonfruktens, kokosnøttens og/eller druens tegn. Innehaver Iftikhar Ahmed Bajwa er veldig interessert i brus.

– Jeg pussa opp og starta alt nytt her. Det var en butikk her tidligere, men den ble stengt. Det lukta jævlig her da vi kom inn, så jeg rydda alt, vaska, malte alt på nytt, forteller han mens han stolt brer en haug bestillingsbrosjyrer ut over disken. Ute regner det så mye at vi må bytte klær når vi kommer hjem.

– Jeg graver hele tiden, jeg, for å finne ut hva kundene vil ha. Så prøver jeg å skaffe forskjellig brus. Det er enkelt. Det er ikke vanskelig.

Etter 27 år under Norgesgruppens fane startet Bajwa for tretten år siden en butikk på Røa. Han var lei av alt maset fra toppen, og ville bestemme mer selv. I kjedebutikkene er utvalget gjerne strengt regulert.Han sier han følte seg som en slave, det var som om en data bestemte alt. Da han tok styringen selv oppdaget han tidlig en nisje: rar brus.

– Jeg hadde lyst til å prøve noe litt spesielt for kundene, og så jeg liker å skaffe varer som du ikke finner andre steder.

Butikken i Damstredet har han drevet i omtrent fire år. Når det kommer til drikkevarer er filosofien enkel:

– Jeg prøver å skaffe alt mulig.

I BRUSBOKA SKRIVER Smedstad om hvordan merkevarer som Coca-Cola og Pepsi har brukt både verdenskriger og presidenter til å skape seg globale markeder.

– Nixon for eksempel var jo i lomma på Pepsi deluxe. Han fikk i oppdrag av dem da han skulle til Sovjetunionen for å ha møte med Nikita Khrusjtsjov, at hvis han fikk et bilde av at Khrustsjov drakk Pepsi fikk han en ganske stor bonus. Det fikk han til.

– Og det har skjedd mye interessant når det gjelder markedsføring. Pepsi var for eksempel de første som begynte å ha svarte mennesker i reklamene sine, og de fremstilte dem som vanlige middelklasse-folk. Det var første gang det skjedde i reklamesammenheng.

MIDT OPPI DE seneste årenes bruskjør her til lands står den meksikanske brusen Jarritos, som tok av da rapperne i 612 gjorde det til sin go-to-drikke. Hva skjedde egentlig? Vi huker tak i Leon Grønvold, med 612-navnet Lille Leon.

– T-boy bodde like ved en kebabsjappe som nå er borte som het Corner’n. Der solgte de Jarritos før noen andre, er jeg ganske sikker på.

– Jeg har alltid vært glad i brus, men jeg blir fort lei av smaker, så jeg liker å utforske. Utenlandske kiosker har alltid vært gode på å importere spennende varianter. Mye smaker rart, men etiketter er nok det som tiltrekker mest. Man blir alltid gæst når man ser brus som er sjelden, sier han.

Det virker som rappere spesielt elsker brus. Er du enig?
– Ja, i USA hvert fall.

Har du noen teori om hvorfor?
– Rappere elsker brus like mye som rappere elsker lean. Man drikker ikke te uten vann og heller ikke lean uten brus. Og det virker som alle rappere i USA drikker lean. Ikke bare med Sprite, men også med mer spennende brus. Brusmarkedet i USA er next level.

Noen år tidligere hadde den svenske sad boy-rapperen Yung Lean gjort Arizona iste til en del av sitt image, som et slags ironisk nikk til lean-kulturen som hører til sørstatshiphopen. 612 og Jarritos ble litt av den samme greia, bare i norsk skala. Det var mye estetikk i det.

– Flaskene så veldig bra ut. Videre fant vi ut at det var bekjente som importerte Jarritos til Norge, så det var jo en enda en grunn til å like det. Så fikk vi en gratis kasse med brus for å ha med i videoen til «612 for alltid».

– Resten er historie, legger han til.

Brushistorie. I Dag Solstads roman 16.07.41 heter det at et dannet menneske må leve innenfor et spenn på 500 års samtid. 250 år tilbake i tid, og 250 år fram i tid. Har man brus i tankene er det vanskelig å se at han tar feil: I 2020 er det 253 år siden den britiske kjemikeren, naturfilosofen, teologen og lingvisten Joseph Priestley oppdaget hvordan man kunne tilsette bobler til vann. Etter oppdagelsen hans lå veien åpen for å tilsette bobler også i annen drikke, og noen tiår senere, i samme år som det franske revolusjon brøt løs, i 1789, begynte en viss Johann Jacob Schweppe å selge seltzer i Sveits. Schweppes var født. Utover 1800-tallet økte de alkoholfrie kullsyredrikkene i popularitet. Som så var vanlig på den tiden trodde man at det som i dag regnes som ekstremt usunt var sunt. For å få tak i brus måtte man innom et apotek, noe som riktignok også hadde en sammenheng med at fremstillingsprosessen ennå var smått komplisert og krevde en viss kjennskap til kjemisk utstyr.

Ikke før i 1835 ble mineralvann for første gang tappet på flaske. Det var langt fra problemfritt. På grunn av trykket som bygget seg opp inne i flaskene hadde korkene en tendens til å sprette av. Ikke før i 1892 dukket korken vi kjenner fra dagens glassflasker opp, men med den på plass var alt klart for at brus kunne masseproduseres, -oppbevares og -selges. Året etter ble den første Pepsien solgt.

Som så mye av slik kommersiell massekultur var alt knyttet til et spesifikt land: USA.

USA ER OGSÅ hiphopens hjemland. Er det USA som er fellesnevneren mellom rappere og bruskulturen? Vi får tak i Morten Eliassen alias Mae og Opaque idet han kjører rundt i Oslo med en varebil full av meksikansk brus. Det er stort sett det han gjør om dagen: importerer, selger og leverer brus. I tillegg nevner han at han er litt i studio med Tommy Tee. Det er ikke umulig at det kommer noe musikk etter hvert.

Det norske Jarritos-eventyret startet rundt 2015/2016.

– Vi drev med import av øl og mineralvann, og merka at flere tacosteder dukka opp i Oslo, forteller Eliassen.

– Vi kom litt tilfeldig over Jarritos, og tenkte det var lurt å prøve. I tillegg var det en veldig god brus med litt annerledes smaker enn det som er på markedet her til lands fra før. At de er på en pen, retro glassflaske er jo heller ikke så dumt.

Hva er det med rappere og brus?
– Er det noe med rappere og brus?

Ja?
– Jeg veit ikke.

Vi har en hypotese om at hiphopere har vært mer USA-orienterte enn folk flest, og at det er derfor de har plukket opp denne forkjærligheten for brus. Kan det være noe i det?
– Nå spør dere vanskelig. Mulig det er noe i det ja.

KANSKJE ER DET ikke rappere og brus det er noe spesielt med, men nordmenn og brus, og i forlengelsen av det – nordmenn og USA? Det er kanskje en søkt sammenheng, men er det ikke slik at nordmenns forhold til brus løper parallelt med det politiske forholdet til USA?

Men brus er ikke brus. Den tradisjonsrike sukkerbrusen mister markedsandeler. Brus med sukker var høytidsdrikken som ble hverdagsdrikk.

På 1950-tallet svelget en gjennomsnittlig norsk strupe unna åtte liter brus i året. I 2004 var tallet 79 liter. På den tida det stod røde Coca-Cola-automater fristende oppstilt på alle landets skoler. Da de utover 2000-tallet forsvant, ble deres gjenkomst – fortrinnsvis «i kantina» – en foretrukken valgkampsak for elevrådsrepresentanter. De fleste av disse elevrådsrepresentantene kom fra møtene med uforrettet sak, en hengende geip og svekket tro på deltager-demokratiet. Men de hadde ikke noen grunn til å være triste på brusens vegne: de siste årene har brusdrikkingen skutt i været, faktisk er snittet de siste tolv månedene på 87 liter per nordmann, skal en ta Bryggeri- og drikkevareforeningens egne tall. Men mye av dette er lettbrus. Sukkerfrie, kaloritomme varianter, har i det stille erobret det norske brusmarkedet. I august måned i år var cirka 6 av 10 solgte brusliter i dette landet sukkerfrie. Alle kjenner noen som er avhengig av Pepsi Max.

Smedstad er blant lettbrusens største haters. Et av hans standardnumre er å gjøre narr av det han kaller lettbrus-geeks.

– Lettbrus er billige etterligninger av ekte brus. Vi i brusmiljøet som kjøper ekte brus er de som har bygget opp brusprodusentene. Så kommer Ringnes med utsagn om at de «gjerne ser» at de slutter å produsere sukkerbrus! Da blir det en krig, rett og slett.

Det er mange hundre år med kristen kulturhistorie som snakker gjennom deg?
– De politikerne som faktisk har støttet ekte brus er jo fra Krf. Kjell Magne Bondevik og Knut Arild Hareide.

– Bondevik pushet pærebrus når det kom internasjonale connections, og Knut Arild han er jo real G. Jeg har et legendarisk bilde av ham der han sitter og drikker Pepsi med én hånd – og en Solo klar i den andre!

PÅ RUSTAL MATMARKED slår innehaver Iftikhar Ahmed Bajwa plutselig hardt i disken. Vi skvetter, men det er ikke farlig, han er bare en sånn fyr som blir veldig engasjert av å snakke om brus.

– Det var meksikansk brus, brus fra England, norsk brus, brus fra Hawaii …

– Når gutta kommer fra den skolen og den skolen, fortsetter han, og peker vagt i et par himmelretninger og treffer muligens et par nærliggende utdanningsinstitusjoner med den viftende fingeren.

– … da skal ha Yerba, for det finnes ikke andre steder. Kanskje på en restaurant, men da er det dobbelt så høy pris. Jeg kjører vanlig pris.

Bajwa har nemlig ølbevilling, noe som gjør at prisene i butikken er regulert av norsk lov: 30 prosent avanse. Storkiosker uten ølbevilling setter prisene selv, og da blir de naturlig nok ofte høyere.

Er det noen som kommer hit og kjøper veldig mange brus?
– Å, ja, ja! Det er noen som er helt koko. De kjøper alle variantene, noen ganger 25-30-40 stk. Noen kommer fra andre byer på lørdager og søndager og kjøper masse.

Har du det beste utvalget i Oslo, tror du?
– Jeg tror det. Jeg vet ikke om det er best, men jeg selger veldig mye brus!

Hvordan går salget i år med tanke på korona?
– Helt som normalt! Jeg har ikke hørt noe om korona i området her, ikke én person har snakket om det.

Selger du mer brus?
– Ja, brus og øl. Vi selger masse øl.

Oral Bee på sin side er ikke så glad i øl, ikke smaken av det, i alle fall. Når han skal ha alkoholholdige drikker går han for de mest brusaktige variantene (sett bort i fra rusbrus): lyst øl og champagne. Men han liker ikke all brus.

– Det er en brus med fuglespytt fra Asia som heter Bird’s Nest White Fungus. Jeg tok bare én slurk og var helt nede i en times tid. Jeg hosta og brakk meg. Du vet sånn råtten tang og tare som ligger på stranda? Sånn smakte det. Miksa med vaniljesmak.

Man må ha sterkere og særere greier etter hvert.
– Jeg så faktisk at de solgte det på den butikken som heter Chili Hoang som ligger like ved Oslo City. Så den har kanskje sine fans i visse dark web-kretser av brusmiljøet.

Så lenge det ikke er lettbrus. Vi er tilbake på det som er Smedstads store kampsak: at lettbrus er dårlig. Vi ber om ytterligere utdypning.

– Det smaker helt forferdelig.

SMESTAD TREKKER OGSÅ frem et annet aspekt ved lettbrusen, at den gjerne drikkes i store mengder. Det er ikke uvanlig å helle i seg 1,5 liter Pepsi Max i løpet av én tacokveld. Dagens Pepsi Max-kultus står med andre ord i direkte motsats til de to tingene som utgjør norske verdier: den nøysomme protestantismen, og den nesten like nøysomme og veldig gradvise aksepten av amerikansk fråtsekultur etter andre verdenskrig. Sukkerbrus, jada, men på liten boks, og helst bare i helgene.

Er Oral Bee en nostalgiker, ikke bare på vestkyst-hiphopens vegne, men også på brusens? Lengter han tilbake til en tid som for lengst har forsvunnet? Vi spør ham om forbindelsen mellom brus og USA.

– Jeg har ikke et ukritisk kjærlighetsforhold til USA. Det er ikke på sitt mest sjarmerende nå for tiden. Men brusinnovatører, det er de fortsatt.

LES OGSÅ: Dørvakten svarer: – Jeg har opplevd både kniver og skytevåpen i døra

The post – Rappere elsker brus like mye som rappere elsker lean appeared first on NATT&DAG.

Dorian Electra, hyperpop og homopropaganda

$
0
0

– Jeg syntes energien i rommet var bra, tross den lille størrelsen.

DET ER MORGEN i Los Angeles og kveld i Oslo når Dorian Electra ringer NATT&DAG-skyskraperen. Den texasfødte artisten, med det fulle navnet Dorian Electra Fridkin Gomberg (!), snakker om den uvant lille konserten hen spilte med Charli XCX på John Dee i fjor. I minuttene før hen gikk på scenen for å varme opp et allerede ganske ekstatisk publikum, summet det samtaler i rommet om hvordan det kunne skje – at Charli XCX, ganske soleklart den største artisten i bane rundt PC Music-kollektivet, ble degradert fra byens nest største scene til en klubb som oftere gjestes av lokale band.

Musikken kalt bubblegum bass og futurepop – og i senere, enda mer fremoverlente utgaver, hyperpop – har tilsynelatende et idiotsikkert kommersielt potensial. Produsenter som A. G. Cook, Dylan Brady og Danny L Harle har det siste tiåret perfeksjonert kunsten i å formidle de livsbejaende og euforiske sidene ved den lettbeinte, synth-tunge 90-talls-poppen i en ny, moderne og plastisk innpakning.

Det har vist seg å kunne appellere til de fleste. Tyggegummibassen er både en lingvistisk og musikalsk utvikling av den barnslige og feminine eurodance-undersjangeren bubblegum dance. Den kan være skarp i kantene, og har et fremmedgjørende nok lydbilde for å tilfredsstille avant garde-lenende musikkvitere, samtidig som den svøper seg i en såpass steril og kommersiell estetikk at en artist som SOPHIE har vært å høre i McDonald’s-reklamer. Større stjerner som Charli XCX og Kim Petras har de siste årene dessuten vist at soundet også har bred publikumsappell.

Men det viser seg at det norske publikummet er kresent. Eventuelt står plateselskapenes hegemoni sterkere enn vi trodde, så det glatte, hypervirkelige lydbildet ikke vil dominere hitlistene før produsentene hos Universal og Warner begynner å herme. Slike bransje-tanker går imidlertid raskt i glemmeboka når Dorian Electra entrer scenen med rustning, sverd, blått hår, påtegnet strekbart og vindmaskin. Hen kunne trolig glidd rett inn i Eurovision, om Herr Globalisme hadde tillatt amerikanere å delta.

– Jeg har lært å ta elementer fra PC Music, fra andre sjangre, ta ting som folk synes er cheesy og over the top, old school, eller hva, finne den ekte skjønnheten i det, og dytte det ut i ekstremitetene.

DEBUTALBUMET FLAMBOYANT (2019) var relativt radiovennlig, i hvert fall sammenliknet med høstens selvutgitte oppfølgerplate My Agenda. Her finnes ingen smakfulle arrangementer av synthpads og gjennomtenkte melodier som omkranser refrengene – du blir i stedet for møtt av et ras av kaotiske lydeffekter, dubstep, skriking og det som verre er. I tidsalderen vi befinner oss i, definert og oppsummert i 100 gecs’ debutalbum fra i fjor, finnes det tydeligvis ikke lenger noen insentiver for å beherske seg.

I tittellåten på My Agenda får Electra hjelp av gay anthem-veteraner nummer én, Village People, på refrenget. Pussy Riot stikker deretter innom for å rappe om at de driver med «homopropaganda» og har erstattet Putins såkalte «spirituelle bånd» (altså det presidenten i 2012 foran Russlands føderale forsamling mente landet manglet) med «straps». Etter den russiske rappingen kommer det et dubstep-drop akkompagnert av airhorn-bråk – som tatt ut av en Youtube-compilation fra 2014 av feminister som blir eid i en debatter.

Artisten selv har omtalt noen av låtene på albumet som unlistenable.

– Det er ADHD-musikk. Jeg har ADHD selv, og pleide å tro det var skadelig for musikken og kunsten min. Nå har jeg virkelig har omfavnet det, og ser på det som en positiv kraft.

Hen jobbet med Dylan Brady fra 100 gecs også på debutalbumet, og har utvilsomt blitt inspirert av gruppa i låtskrivingsprosessen denne gangen.

– Han går alltid i uventede retninger, kombinerer forskjellige ting … Han er en utrolig allsidig produsent. Uansett hva jeg spør om klarer han komme opp med noe som funker. Han har så mange innflytelser. Det kommer godt frem i 100 gecs. De er ikke begrenset til sjangre i det hele tatt.

LES OGSÅ: Ultraflex er klare med soundtracket til neste norske OL

Electra snakker om at de ikke-eksisterende sjangerbegrensningene har ført til en leken tilnærming til låtskrivingen. Spesielt den tunge manipulasjonen av vokaler har vært enpowering, da hen elsker ideen om at man kan bruke teknologi til å bevege seg forbi kroppens begrensninger. På samme måte liker hen å modifisere kjønnsidentiteten sin etter behov. Hen identifiserer seg som ikke-binær, og ser på klær og sminke som midler til å fremme uttrykk, fremfor å skjule skrammer og ujevnheter. Varemerket hens er den lille, påtegnede strekbarten, som ble en del av personaet etter en fotoshoot i 2016 hen følte seg spesielt komfortabel under.

– Jeg ville bruke My Agenda som en mulighet til å være mer eksperimentell. Ikke føle jeg trenger å presse meg selv til å lage store popsanger eller noe … Bare la meg selv dykke ned i temaer jeg er interessert i og lyder jeg vil bruke, uten å måtte ta hensyn til at ting kanskje er for harskt, for rart eller for vondt å høre på.

Er det et politisk album?
– Ja, jeg ville lage noe som var en kommentar på mannsrollen og giftig maskulinitet, men også noe politisk som en reaksjon på splittelsen av venstresiden og den nye høyresiden som har formet seg de siste 10-15 årene. Internett, incel-kultur, kulturkrigene, alt som ledet opp til øyeblikket da Trump ble valgt i 2016 …

Det er mange incel-memes å spore på albumet ditt, med låtnavn som «Edgelord», «M’Lady», og «Gentleman».
– Jeg liker ikke vitser og referanser som er for interne, men hvis jeg bruker en Joker-meme eller noe om neckbeards eller fedoraer, så det er noe folk kan relatere til, og som forhåpentligvis også kan brukes til å åpne nye dører. Jeg vil ikke bare gjøre narr av noen gjennom memes, jeg vil også åpne for empati og forståelse, gi en dypere analyse av situasjonen vi befinner oss i.

Det er gøy hvordan Joker-filmen har gjort at den uironiske edgelord-personaen har våknet til live igjen i enkelte hjørner på internett.
– Ja, det er kult! Jeg tror The Joker er en moderne kulturell trope som minner mye om de klassiske, som Homers Odysseen eller noe. Det er en karakter som forandrer seg med generasjonene, som kan reflektere ting om samfunnet som forteller historien. Jeg synes det er fascinerende.

KJØNN, INTERNETT OG politikk. Lite har forandret seg tematisk i musikken til Electra det siste året, selv om dens økende eksentrisitet kanskje kan tolkes som uttrykk for splittelsen i det amerikanske samfunnet. Den er langt mer spekket av referanser, ekstremitet og utmattelse, og har tilsynelatende blitt mer hyperaktiv og uoversiktlig i takt med at overskriftene over dammen har blitt mer og mer alvorlige. Det har ikke akkurat blitt lettere å ha et ukonvensjonelt forhold til kjønnsidentiteten sin det siste året heller, da Trump-administrasjonen har gjort mye for å gjøre transkjønnedes liv vanskeligere: De har villet reversere Obamas forbud om diskriminering av kjønnsidentiteter, fratatt transkjønnede studenter retten til selv å bestemme kjønn under lagsport og toalettbesøk, bannlyst dem fra militæret og – sist, men definitivt ikke minst – rett og slett villet fjerne definisjonen av transkjønnethet fra loven.

Electra har alltid hatt liberale verdier – kanskje litt for liberale på high school, da hen hevder å ha blitt hjernevasket av en lærer og ble libertarianer. Ikke at det ikke var godt for noe, for det førte til en del oppmerksomhet rundt hens første musikkvideo – en tullelåt om at hen var forelsket i nyliberalismens far, Friedrich Hayek.

Nå ser hen på seg selv som en generell leftie. Ifølge Electra bør USA prioritere sosial frihet, bruke staten til å jevne ut ulikheten i samfunnet, skape en ordentlig velferdsstat med sosialt sikkerhetsnett og ikke minst gjøre helsevesenet gratis.

– Vi har splittet oss så mye. Alle har sin egen lille boble med politiske ideer, estetikk, smak … Jeg ville minne meg selv og andre på at vi må se utenfor vårt eget ekkokammer, og se hva som skjer på hele det politiske spekteret.

LES OGSÅ: – Rappere elsker brus like mye som rappere elsker lean

Men hva er egentlig greia med denne splittelsen internt i den venstrelenende opposisjonen? Alle lefties snakker om at de må samle seg, ikke gå i tottene på hverandre på internett på grunn av moralske urenheter eller stygge tweets fra 2012, og heller bruke energien på å vinne over den egentlige motstanderen. Til tross for at flere og flere tilsynelatende trygler om samhold virker det som den amerikanske venstresiden stadig blir mer porøs etter hvert som en ny presidentperiode nærmer seg. Samtidig som transaktivister, kommunister og feminister bruker tid på å slåss i Twitter-skyttergravene har høyresiden skrudd av filteret sitt fullstendig, hvor nazister, i noen tilfeller, marsjerer under samme parole som republikanere og konspirasjonsteoretikere – tilsynelatende med presidentens velsignelse.

– Jeg tror kranglingen kommer fra et godt sted, at man vil at folk må holdes ansvarlige for ideene sine. Men jeg tror også at det handler om internett. Det virker som det er mange på venstresiden som bruker fritiden sin på å spille et slags spill om moralsk overlegenhet, der man caller folk ut for stort og smått.

Samtidig mener hen dette ikke er særegent for noe som skjer i miljøer som fronter venstrepolitikk.

– Høyresiden har hatt det samme problemet. Se på old school-høyre og Tea Party-greiene. Nå har venstresiden det på samme måte, med de radikale og de moderate.

Når vi spør om hvem hen tror kan redde den amerikanske venstresiden nevner hen verken Alexandria Ocasio-Cortez eller Noam Chomskys spøkelse, men den smått alkoholiserte, transkjønnede Natalie Wynn – tidligere filosof og nå Youtuber på fulltid. Kanalen hennes, Contrapoints, oppstod i kulturkrigen i kjølvannet av gamergate, og har fortsatt å publisere videoer om aktuelle, politiske temaer til dags dato.

Hun har de siste par årene blitt den soleklart mest innflytelsesrike youtuberen på venstresiden, og er i likhet med Dorian Electra en radikaler, men med en uttalt skepsis mot venstresidens splittende cancel culture.

Electra mener Wynn har klart å «deradikalisere» unge menn, og viser til casen fra The New York Times-podkasten Down The Rabbit Hole, der en høyrevridd Youtube-konsument skifter politisk syn etter å ha oppdaget kanalen hennes.

– Hun gjør så mye bra med å informere folk. Å se noe som kan forandre hvordan folk tenker er så vakkert og inspirerende. Det er noe jeg håper jeg kan gjøre i mitt arbeid også. Jeg ser meg selv definitivt som en som har et ansvar for å opplyse andre.

Er det ikke usannsynlig at det er nettopp Natalie Wynn som har gjort størst suksess med det arbeidet, selv om man skulle tro at det parodisk skeive uttrykket hennes kan virke frastøtende på en høyreekstremist?
– Jeg tror grunnen til at Contrapoints fungerer så bra er fordi hun plukker fra hverandre disse ideene på en krass måte, som vekker oppsikt hos folk som tror de er smartere enn andre. Folk som tror at de bryter tabuer (ved å snakke om reaksjonære ideer, journ.anm.).

– Jeg tror den edgy greia er viktig å ta med i beregningen når man snakker om politikk nå. Høyresiden ler av venstresiden fordi man angivelig ikke kan si noe uten å bli cancelled, at de er motstandere av ytringsfrihet, og så videre. Jeg tror Contrapoints tar tilbake noe av det narrativet og snur det. Å være edgy og morsom kan være kraftige politiske virkemidler.

 

Denne saken stod først på trykk i novemberutgaven av NATT&DAG.

LES OGSÅ: «My Agenda» tyder på at hyperpop allerede har mistet sin vitalitet

 

The post Dorian Electra, hyperpop og homopropaganda appeared first on NATT&DAG.

«My Agenda» tyder på at hyperpop allerede har mistet sin vitalitet

$
0
0

En musikksjanger slutter nesten alltid å være vital og spennende når den går fra å være en løs tendens der en liten kjerne av artister utforsker lignende idéer til å være en etablert oppskrift og estetikk det går an å etterligne. Dette skjedde fort med både industrial, black metal og post-rock, for å nevne noen få. Jeg skal ikke avskrive Dorian Electra som et totalt uoriginal kopist ettersom jeg ikke kjenner hens tidligere katalog og vil tro du må være en relativt seriøs aktør for at Charli XCX skal ta deg med på turné, men My Agenda virker som et solid bevis på at sjangeren som inntil nylig ble kalt «bubblegum bass» og nå tydeligvis heter «hyperpop» har nådd et lignende veiskille.

Den soniske paletten her er påtrengende trance-synther som plutselig bryter ut i aggressive dubstep-drops og industriell rockegitar, trap-trommer blandet med metallisk perkusjon, billig midi og vokal som kauker gjennom hundre lag autotune og pitchshifter, ofte i vagt rap-aktige fraseringer. Dette var tilfeldigvis også den soniske paletten til albumet 100 gecs slapp i fjor. Faktisk medvirker gecs-halvdel Dylan Brady på en del av låtene, og har tilsynelatende blitt bedt om å gjøre nøyaktig det samme som han gjør i sin egen gruppe.

LES OGSÅ: Dorian Electra: – Edgyhet og humor kan være kraftige politiske virkemidler

Problemet er at å kopiere 100 gecs er som å kopiere Mr. Bungle: spastisk sjangerhopping og ekstrem usmakelighet krever mye musikalsk ekspertise å utføre uten at det tipper over i ren gimmick og tull. For 100 gecs virker det som kjerneverdiene deres er å lage fengende men uforutsigbare låter, genuin kjærlighet for utskjelte sjangre og ikke minst å få hverandre til å le. For Dorian Electra virker målet hovedsakelig å bli tweetet om.

Rent musikalsk er den største forskjellen at dette låter som det er mer inspirert av Marilyn Manson. Den konseptuelle ryggraden er skråblikk på maskulinitetens krise i det tjueførste århundret, men dette utføres omtrent like overfladisk som Mansons religionskritikk, og virker egentlig som det bare er nok et lag av staffasje for å øke potensialet for å gå viralt.

Til syvende og sist er My Agenda mer en serie påfunn enn en samling låter. Bare tracklisten i seg selv røper dette: å lage låter som heter «M’Lady» og «Edgelord (feat. Rebecca Black)» er egentlig mer shitposting enn faktisk musikk. Det er ganske underholdende og sporadisk inspirert – Village People-cameoen i tittelkuttet er både genuint uventet og veldig morsom – men alt i alt holder det ikke. Denne typen halvironisk lek med nu metal, EDM og så videre har det vært veldig, veldig mye av de siste årene, og det trenger både mer originalitet og bedre låtskriving enn man finner her for at det skal skille seg ut i mengden.

 

Denne anmeldelsen stod først på trykk i novemberutgaven av NATT&DAG.

LES OGSÅ: Ultraflex er klare med soundtrack til neste norske OL

The post «My Agenda» tyder på at hyperpop allerede har mistet sin vitalitet appeared first on NATT&DAG.

Niilas med naturmedisin og samisk elektronika

$
0
0

– I oktober fikk jeg to-tre stipender og residency-leilighet i Berlin, og jeg tenkte at wow, ting blir faktisk bedre! Så dør macen min, jeg kræsjer på bysykkel, brekker hånda og nå sitter jeg i karantene.

DEN EKLEKTISKE BEATMAKEREN Niilas har lenge vært å finne i ermene til store prosjekter som Vibbefanger og Balestrand Badeklubb, i tillegg til å ha lurt frem både ett og to anerkjennende nikk for EPene Memoraids (2016) og Naste (2018) – begge fylt med leken og egenrådig elektronika.

Siden forrige storslipp har det nå gått to år, hvorav ett av dem har vært eksepsjonelt slemt mot Niilas selv. Den 20. november slipper han et helt debutalbum, Also This Will Change. Helt på egenhånd.

– Hvis jeg bare klarer å gi ut plata i det hele tatt så er jeg fornøyd.

Gjennom internettets krefter befinner vi oss i den noe pikselerte stuen til Niilas, omringet av gitar, piano og keyboard. Det er i stuer som dette han har produsert mesteparten av albumet sitt.

«Also this will change» høres ut som oppløftende ord i tider som dette, men opprinnelig stammer de fra en fabel fra det trettende århundre, skrevet av den persiske poeten Attar av Nishapur. Fabelen handler om en konge som blir gitt en ring med aforismen inngravert. I onde tider finner kongen trøst i disse ordene, men gaven blir en forbannelse når ringen i gode stunder minner kongen på at det gode også skal forgå.

For de fleste av oss begynte de nåværende utidene da aktiviteten i samfunnet ble amputert, men for Niilas begynte ulykken allerede i nyttårskiftet 2019-2020. Etter samlivsbrudd, øyeinfeksjon, dobbel senebetennelse og en husbrann, overhørte Niilas i februar ordene som ble albumtittelen – rett før Erna meldte på TV at landet skulle stenges ned.

– Etter Dagsrevyen så kommer det en episode av Norge Rundt som handler om DJ-ing, der jeg er instruktør! Det var veldig absurd.

Er du en ulykkesfugl til vanlig?
– Ikke egentlig hehe, men i år… I år blir min tillit til albumtittelen testet. Det virker for meg som en ganske menneskelig universal. Hvis du henger deg for mye opp i den smerten du har her og nå, eller all den fantastiske gleden, så raner du deg selv for fremtiden din.

PÅ ALBUMET HAR hver sang sitt eget cover, designet av Niilas selv, med tegninger av billedkunstner Jenni Friis. De består av blekk penslet på stoff, i bokstavlignende former, i sort-hvitt og farger over flytende mønstre. Helleristninger av nesten-dyr og nesten-mennesker satt over stjernehimmelen.

Det kan virke som om Niilas vil at vi skal søke tilflukt fra det flyktige i det evige – i urtid og fremtid.

– Kanskje litt grandiost å si, men du mister så mye hvis du henger deg opp i verden her og nå. Det handler ikke om at du knakk hånden på bysykkel, det skjer så sykt mye der ute som er større enn det.

LES OGSÅ: Ultraflex er klare med soundtracket for neste norske OL

– Den visuelle profilen er også en del av et forsøk på utforske min samiske bakgrunn og hva samisk kultur og estetikk er i 2020. Spesielt i elektronika er det et ganske underrepresentert felt. Det er enten Keiino eller Mari Boine. Veldig lite imellom.

«Chaga» er navnet på den første singelen fra albumet. Det er også navnet på en sopp som vokser på bjørketrær, og som i alle tider har blitt brukt av urfolk for å kurere lidelser. Den faktiske effekten er ikke vitenskapelig dokumentert, men påstander om at den kan kurere alt fra kreft til dårlig humør florerer på nettet.

– Låten høres ut som du står i en fuktig t-banestasjon eller midt i skogen. Ved å kombinere slike uttrykk ønsker jeg å finne fram til den samiske elektronikaen. Det at vi for eksempel sitter på høymoderne Zoom og snakker om urfolkmedisin er utrolig spennende for min del!

Naturmedisin settes ofte opp som en motsetning til farmasøytisk industri. Niilas mener det er bullshit.

– Jeg har ikke faktiske tall, men brorparten av farmasøytiske medisiner kommer fra naturlige midler. Mesteparten kan ikke fremstilles kjemisk. Man kan ikke separere de to.

– Man ser det jo mer og mer på nettet, at folk er overrasket over at de kan dra i skogen og spise ting som faller fra trærne og at jakting egentlig er dritfett og sånn. Folk drar jo til Sør-Amerika og drikker ayahuasca. Det er kanskje noe som ligger latent i folk, en connection til naturen de har mistet når de bor i millionbyer.

Hvordan finner du fram til dine samiske røtter?
– Det er noe jeg finner ut gjennom prosessen, men det hjelper å ta for seg en tematikk, som en langstrakt vidde for eksempel, som «Mesa» handler om. Eller du kan lage en låt om et kraftdyr. Men du må la deg selv rive litt med. Du kan ikke lage en låt som bare består av en chill beat med jazz-samples og kalle det «Bjørnen».

Nå er det en stund siden siste store slipp fra deg, hvordan blir det å slippe et debutalbum?
– Nå skal jeg ikke si at jeg bryr meg om det streamer bra eller får bra anmeldelser, men dette er noe jeg vil presentere til verden og er veldig fornøyd med. De fleste som driver med kunst og musikk og film er sylskarpt selvkritiske. Å presentere et album jeg kan høre på selv er revolusjonerende for min egen del.

– Jeg har ganske lave forhåpninger, for dette året er jo totalt kjørt! Det går ikke an å spille konserter, utelivet er dødt og kulturlivet sliter skikkelig. Og med den oktoberen jeg har hatt …

Savner du å stå på scenen?
– Ja, veldig! Men jeg har faktisk nytt å ha sommerferie for første gang på veldig lenge, det har vært skikkelig kult. Hele Balestrand Badeklubb hadde jo ikke skjedd hvis alle hadde hatt festivalsommer! Så man får prøve å se mulighetene.

Sist vi snakket med deg fortalte du om tråden du har på Freak.no. Hva synes Freak-forum-fansene dine om de nye singlene?
– Det har vært ganske dårlig respons. De er nok lei av meg.

 

Denne saken stod først på trykk i novemberutgaven av NATT&DAG.

LES OGSÅ: Dorian Electra, hyperpop og homopropaganda

The post Niilas med naturmedisin og samisk elektronika appeared first on NATT&DAG.

Biden vant, men amerikanerne lever fortsatt i helvete

$
0
0

Joe Biden har vunnet. Dermed kan amerikanere fortsette å leve i helvete, men med fin bakgrunnsmusikk heller enn støy og stadige påminnelser om at det er det de gjør. Slik beskrives presidentvalget av Chapo-trap-house-podcaster Matt Christman. Påstanden er blitt klisjé, gjentatt av venstresidepersoner i kommentarfelt og kronikker til det kjedsommelige. Christmans påstand har imidlertid en annen tyngde. Hans påstand om at Trump og Biden er omtrent like, er ikke basert på en matematisk avveining av skade og nytte, der Trumps brutale innenrikspolitikk nøytraliseres av Bidens krigskåte utenrikspolitikk. 

Trump har forsterket den kollektive galskapen, men ikke utløst den. Sentrale politiske ideologier baserer seg nå på konspirasjonsteorier, enten det er Q-anon, Cambridge Analytica eller Putin som marionettmester – alt etter hvilke mediepersonligheter man er tilhenger av.  

OPP

Podcasten Chapo Trap House har gått som en farsott siden den begynte i 2016. De ble raskt den sentrale aktøren innen det såkalte dirtbag left, som blant annet brukte hele 2016 på å kritisere Hillary Clinton, og perioden frem mot 2020 på å promotere Bernie Sanders. Budskapet til dirtbag left ble stadig mer populistisk, og den viktigste saken var medicare for all.

Samtidig avviste de mer sekteriske krav fra venstreaktivister, som åpne grenser og avvikling av politiet. Blant de mange som gjorde karriere på denne typen medieaktivitet, troner Chapo Trap House med sine tusenvis av betalende Patreon-abonnenter.

Av de tre opprinnelige podcast-vertene, var alltid Christman den mest kunnskapsrike og reflekterte, men også sinteste.

I intervjuer har Christman fortalt om en barndom i midtvesten med apolitiske foreldre. Selv opplevde han i ung alder å miste evnen til å gå, ikke lenge etter at faren døde. Etter en lengre restitusjonsperiode fikk han gangen tilbake, men han halter fortsatt. Styrt av sin kones jobbmuligheter har han flyttet fra stat til stat. Selv har han innsett at han aldri kommer til å være noe annet enn permanent arbeidsledig.

LES OGSÅ: Et forsvar for Joe Rogan

Samtidig som han hater å jobbe, er det klart fra de gangene han har snakket om å jobbe i bokhandel, at han trivdes. Christman er lidenskapelig opptatt av mellommenneskelig praktisk kontakt, selv om livet hans nå foregår i en internett-virkelighet, noe han hater.

Dette utløste stadige raseriutbrudd på podkast. At Christman begynte å rope og skrike mens makker Will Menaker leste opp tekster – som Megan McArdles forsvar for brannen i Grenfell-bygningen er fortsatt høydepunkter.

«Hvem som besitter presidentembetet er ikke likegyldig fordi de begge vil gjøre dårlige ting, men fordi ingen av dem er i stand til å gjøre noe som helst»

Så, under dekningen av mellomvalget i 2018, skjedde det noe. Under en live-stream der Chapo fulgte med og kommenterte valgnatten, endte Christman opp stupfull etter å ha styrtet en flaske rom. På et tidspunkt mumlet han, mens hele kroppen hans vaiet 45 grader frem og tilbake: «Kill yourself and everyone around you». Etterpå uttalte han at demokratene «sucked ass» og at «there is no hope in the modern party system»

Det var oppsiktsvekkende nok til at Breitbart skrev en sak om det.

OG NED

Denne hendelsen fremstår i etterkant som et vendepunkt der Christman begynte å gli ut i sin egen verden, tapt i egne tanker. De gangene han bidro på podcasten var det i langt større grad i form av monologer. Samtidig kom Bernie-bølgen, som Christman anså som den eneste virkelige sjansen venstresiden i USA hadde.

Som kjent tapte Bernie, og på sine daglige livestreams der han snakker til en Twitch-chat, har Christman fortalt at det bunnpunktet han nådde i 2018, var av stor betydning for hvor han er i dag.

Den gang var han midt i prosessen av å innse at Bernie Sanders ikke ville bli president og at håpet for en bedre fremtid for amerikanere ikke ville bli realisert. Det demokratiske partiet aldri ville la det skje. Christman måtte ikke bare re-evaluere sin egen (alkoholiserte) levemåte, men ikke minst, sin måte å tenke om virkeligheten på.

Så mens Chapo Trap House ble stadig mindre underholdende og vendte seg delvis bort fra politikk, begynte Christman en daglig videologg, der han snakket til et kamera mens en Twitch-chat lyttet og diskuterte med ham. Samtaleemnene varierte, fra popkultur og diskusjon av nye serier, til miniforelesninger over historiske hendelser eller personer, men gjennomgående handlet de også om Christman selv, og hans forsøk på å gripe tilbake til virkeligheten etter Bernie forsvant, og selvrefleksjon omkring hvordan han kunne ta så feil. 

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Matthew Christman (@christman.matt)

Selv om formatet unektelig ligner på de mange usammenhengende mannlige monologistene, som Jordan Peterson eller Sam Harris, har videoene en substans som de andre mangler. 

En ny periode

Christman er ingen moderne politisk apparatchik, som løper mellom skandaler for å gjøre narr av dem. Christman ville forstått absurditeten i å bruke 26 timer på å forklare at valget ikke er avgjort, og å gjette på resultatet, i motsetning til vårt eget NRK. Han er et produkt av en postmoderne virkelighet, men en gjennomgående modernist, i betydningen at han er en systembygger.

De én-timers lange monologene der Christman snakker til kamera, er ikke bare en måte å få innsikt i hva som skjer i amerikansk politikk. Det er også et sted å være vitne til en mann som forsøker å være bevisst og forstå den ekstremt komplekse virkeligheten vi møter hver dag, ved å systematisere den.

«Det er ikke tilstrekkelig å bare «logge av»»

Det bør ikke undervurderes hvor ambisiøst et slikt prosjekt er. Moderne akademia er preget av det stikk motsatte, stadig flere spesialiserer seg på sin egen lille isolerte flik av virkeligheten, og det er regelrett skremmende å forsøke å tenke komplekse tanker. Å si noe som helst fremstår umulig. Men Christmans svar til dette er ikke som Petersons eller Chomskys, å hevde en reduksjonistisk eller forenklet forståelse. Det er en sånn type åpenhet som gjør Christman verdt å lytte til.

Selvrefleksjon

Christmans åpenhet viser seg også i hans vilje til å reflektere om sin egen posisjon. Som resten av Chapo har Christman blitt kritisert for å være en podkaster med ironiforgiftning, som lever på patreon-penger fra arbeiderklassen, mens han selv er godt sikret for fremtiden. Christman er ekstremt bevisst dette.

Mens det er vanlig blant venstreradikalere, meg selv inkludert, å latterliggjøre libs sine idiotiske takes på sosiale medier eller i kronikkformat, forstår Christman at, og hvorfor, han selv er en del av dette økosystemet. Som Mark Fischer argumenterer for er katastrofene til kapitalismen ikke bare noe som kommer til å utslette oss med mindre vi gjør noe drastisk: De er i seg selv noe som kapitalismen kan kommodifisere og profittere på. Ideen om «grønn vekst» er naturligvis det fremste eksempelet, med «miljøvennlige» varer til blodpris som sin konkrete manifestasjon.

For Christman er denne forståelsen også sentral for vår forståelse av den offentlige samtalen. Den offentlige samtalen er vårt samfunns måte å i fellesskap reflektere over en verden utenfor vår – noens – kontroll. 


Tarjei Ellingsen Røsvoll skriver om Joe Bidens seier. Han ser få grunner til optimisme. Foto: Privat

LES OGSÅ: Niilas med naturmedisin og samisk elektronika

Denne åndelige krisen har blitt en vare som kjøpes og selges. Dermed er den åndelige krisen kommodifisert. Facebook og Twitter elsker at MAGA-chuds og dirtbag-left «eier libs» med memes like mye som den elsker selvforherligelsen til libsene på CNN, og gråtende kommentatorer som forteller om hvordan Joe Biden vil lege nasjonens traumer.

Vår felles selvrefleksjon er blitt en kommodifisert orden, og den manifesterer seg som en kontinuerlig kamp mellom mediepersonligheter som ønsker å markere seg selv.

Slik sett utgjør internettets mulighet til «demokratisering» av den «offentlige samtalen» en av de moderne tiders største katastrofer. Det var ingen «demokratisering» av vårt felles bidrag til tanke- og idéproduksjon, men en mulighet for enkeltpersoner til å skape nok verdi for kapitaleierne til at de også selv kunne få betalt.

At «alle» kunne delta stemte fortsatt ikke – de fleste av oss blir bare ubetydelige følgere til våre (selv)utvalgte twitter-herrer med «verified»-status og jevnlige tre tusen pluss retweets, eller en av de tusen i kommentarfeltet deres.

Dette endret og intensiverte dynamikken i den offentlige samtalen. Heller enn konflikter i lokale grupperinger i partiorganisasjonen, som løses gjennom at den ene parten ekskluderes eller overordnede nivåer griper inn, utspiller (parti)politiske konflikter seg USA i dag som massive kamper mellom ulike fanbaser.

Slike fanbaser oppstår alltid rundt mediepersonligheter, som kanskje i utgangspunktet hadde et bredt sett med synspunkter de snakket om, men som på et tidspunkt kritiserte noen eller noe som tilstrekkelig med folk var enige i. Dermed oppstår fanbasen. Og når man får respons, fortsetter man i det samme sporet – på samme måte som bedrifter lager mest av de varene som selger best.

Kontinuerlige konflikter i mediesfæren er dermed ikke symptomet på dårlige medieaktører, men medieaktørenes konstitutive grunnlag.

Chapo Trap House-gjengen ble ikke populære fordi de produserte «godt innhold» som så ledet dem ut i kontroverser, men fordi de var et utløp for venstresidens forakt for Hillary. Konflikt er dermed det bærende premisset for enkeltindividers medieposisjoner, hvilket gjør muligheten for «kanselleringer» til en innebygget del av mediestrukturen i dag.

Resultatet: alles krig mot alle, der ens egen medieposisjon bare lever så lenge man er i stand til å kritisere andre på en måte som engasjerer en tilstrekkelig base av tilhørere.

Fremmedgjøring

Denne gjennom-kommodifiserte mediekulturen er ikke bare en historisk konsekvens av av sosiale mediers fremvekst. Den er samtidig et uttrykk for at den kollektive politiske bevisstheten som fantes før, ikke lenger er tilstede. Mediepersonligheter er representanter for sinnet til én gruppe mot en annen, og dermed slår også politikken om til å handle om å få den gruppen du misliker, til å bli behandlet dårlig.

Unntaket er svarte amerikanere. Christman mener at disse er den siste gruppen med et tilstrekkelig antall av folk som opplever den universelle undertrykkelsen av arbeiderklassen gjennom kollektive briller. Svarte amerikanere ser i større grad undertrykkelsen av seg selv ikke som undertrykkelse av seg selv som individ, men av seg selv som del av en større gruppe, som de blir undertrykt sammen med.

Problemet er at fordi denne klassebaserte undertrykkelsen av svarte er så ekstrem mot svarte spesifikt, så oppleves ikke den kollektive subjektiviteten som klasse, men som svart.

«Politikkens vesen er å skjule at det under overflaten ikke eksisterer noe som helst»

De tilsynelatende ekstreme kravene som BLM har fremsatt må forstås som et utslag av det motet en slik kollektiv subjektivitet gir. Mens amerikanere flest ikke engang tør drømme om helseforsikring for alle, tar BLM-aktivister opp kampen mot bokstavelige paramilitære, og det stadig mer militariserte politikorpset i USA. På samme vis som fagbevegelsen for hundre år siden kastet seg mot barrikadene og ble skutt for det, blir svarte aktivister funnet i nedbrente biler i dag.

Samtidig kommer ingen unna den altomfattende fremmedgjøringen, og avhengigheten av autoritetsstrukturer som følger med.

Mens ytre høyre ser på Antifa og BLM som terrortrusler – og har hele det amerikanske statsmaskineriet med seg –  ønsker mange (men ikke alle) BLM-aktivister og Antifa at dette samme statsapparatet skal snus mot motstanderen. Det gikk for eksempel en jubel gjennom venstresiden da FBI omsider infiltrerte en paramilitær gruppe, som hadde en plan om å kidnappe den demokratiske delstatsguvernøren i Michigan på nivå med B-gjengens plan for å stjele Skrues pengebinge

 

Arven fra Bush-periodens militarisering av politikken lever i beste velgående, også i norske aktivisters insistering på å bruke politimakt.

Uten den nødvendige kollektive subjektiviteten, blir politisk identitet umulig som noe annet enn funksjonen en slik identitet har i appellen til en autoritet om å fjerne en annens politiske identitet.

Konflikter på internett mellom «venstresiden» og «høyresiden» er ikke konflikter mellom grupper, men mellom symbolske abstraksjoner som «fascist MAGA-chuds» mot «cultural marxists», eller «TERFs» mot «trans-activists».

I praktisk politikk betyr dette at ønsket over alle ønsker, er at en autoritet griper inn mot den andre – en fullt ut negativ politikk.

Slik har den kollektive politiske bevisstheten fra forrige århundre blitt erstattet med et ønske om å se seg selv gjenspeilet blant de mektige.

Det er ikke lenger snakk om at man som sosialiserte enkeltindivider samler seg om et politisk mål i partier og foreninger. Det man samler seg om, er noen med ens karaktertrekk – fysiske eller kulturelle – som besitter en autoritetsposisjon.

På denne måten blir kollektivitet nødvendigvis bundet opp med allerede-eksisterende hierarkier. Muligheten for noe mer enn undertrykkelsen av andres representanter, opphører. Alle politiske kamper består av å kjempe for at autoriteter av stigende betydning skal fordømme motstandere: fra krav til mediepersonligheter om at de skal «ta avstand», krav til arbeidsgivere om at de skal sparke noen, og helt ut til at politiet eller andre skal drepe (som i republikansk respons på George Floyd-demonstrasjonene).

LES OGSÅ: «My Agenda» tyder på at hyperpop allerede har mistet sin vitalitet

Dette er ikke unikt for de ekstreme politiske retningene. «Sentrum» er like harde mot avvikere, noe både Corbyn-eksklusjonen fra britiske Labour og kampanjen mot Bernie er eksempler på. Den lette veien i middelklassens yrkesliv er fortsatt å være en stille støtte til sentrum.

Dynamikken har imidlertid blitt langt mer ekstrem. Mens Freud snakket om «de små forskjellers narsissisme» som årsaken til progressive krefters stadige kollaps i interne feider, har disse små forskjellene i dag blitt kommodifiserte. Å finne en egen nisje av små forskjeller som man kan utnytte gjennom effektive appeller til en autoritet, blir dermed levebrødet til mange. 

Den tomme politikken

Tapet av den kollektive politiske subjektiviteten og erstatningen av det med en politisk konsumkultur – som utviklet seg fra 70-tallet – gjør at politikken ikke kan sies å eksistere på samme måte i dag som i forrige århundre. Det viktige er imidlertid at dette ikke er en konsekvens av at man forsøker å skjule den politikken som pågår (bak lukkede dører, mens vi resten er på twitter, f.eks.).

Politikkens moderne vesen består ifølge Christman ikke i å skjule det som er under overflaten. Politikkens vesen er å skjule at det under overflaten ikke eksisterer noe som helst. Det amerikanske borgerskapet har mistet sin selvbevissthet, de er sine fedres sønner og døtre, men lite mer. Kapitalen fortsetter å vokse og fagforeninger knuses, men ingen forstår hvorfor, ingen ønsker det helt konkret. Hvem som besitter presidentembetet er ikke likegyldig fordi de begge vil gjøre dårlige ting, men fordi ingen av dem er i stand til å gjøre noe som helst.

Krangler og kanselleringer er det som står igjen.

Politikken er ikke politikk, som i konflikten mellom selvbevisste kollektive subjekter, men estetikk. Vi er ikke fanget i kulturkampens skyttergraver fordi noen ønsker det. Vi er fanget i dem fordi vi ikke har annet valg.

Estetiske elementer er en nødvendig bestanddel av den moderne politiske virkeligheten. Fascismens kjennetegn er å gjøre denne estetiseringen total. Politikkens symboler blir fullt ut erstattet med estetiske. «Folket» forstås ikke av fascisten som den kvantifiserbare majoritet som har avlagt sine stemmer, men som et mytisk fenomen som har eksistert kontinuerlig siden opprinnelsen til den «vestlige kulturarv».

Den moderne amerikanske virkeligheten kan ikke betegnes som fascistisk ifølge Christman. Politikken representeres ikke ved estetiske symboler, politikken er i sitt indre vesen estetikk. «Folket» kjemper ikke for å bli politisk, men estetisk, representert.

«Trump har forsterket den kollektive galskapen, men ikke utløst den»

Konkret tar dette form som en søken etter mening og sammenheng på steder der det ikke eksisterer noen slik mening. Qanons måte å gjøre mening ut av klassesamfunnet kan for eksempel begrunnes i at elitens tilgang på avansert medisin gjør dem i stand til å leve vesentlig lenger enn andre. Men dersom man benekter eksistensen til slik medisin – som man må, for man har ikke tilgang på den selv – blir konsekvensen at de rike sikkert spiser spedbarn.

Konspirasjonsteoriene til «anstendige» personer i sentrum – enten det er tanken om Trump som Putin-marionett eller Brexit som forårsaket av Cambridge Analytica – er bare kulturelt forskjellig. De er uttrykt på formen som en utdannet kulturelite krever. Men i bunn og grunn finner vi det samme grunnlaget for deres konspirasjoner, nemlig den manglende evnen til å forstå at de selv har hatt tilgang på en opplæring og dannelse som de fleste amerikanere aldri har hatt eller vil få.

Ikke noe av dette vil forandre seg med Biden. De er innbakte motsetninger som presidentskapet hviler på. Han ønsker kanskje å gi amerikanere skoletilgang eller helseforsikring, men han kan ikke. Klimaplanen hans bygges på en fornuftig vitenskap, men den forutsetter en kontroll over virkeligheten som Biden ikke har.

En kamp mot nihilisme

Christman beskriver i et intervju at mange menn på amerikansk venstresiden på en eller annen måte må har opplevd å være sårbar og utsatt på samme måte som de fleste kvinner og svarte gjør. Hans egen plutselige lammelse var en slik opplevelse av sårbarhet. Han innså at han var  avhengig av andre. Det igjen gjorde ham i stand til å engasjere seg politisk på den radikale venstresiden. I miste evnen til å gå var den erfaringen Christman behøvde for å innse vilkårligheten i den verdenen vi lever i, og at ideen om at noen kan ha en «rettferdig» inntekt eller grad av makt, er vås.

Derfor er den nihilistiske komponenten som definitivt er til stede når Christman sier «Kill yourself and kill everyone around you» ikke noe han ønsker velkommen selv. At vi lever i en verden som stadig forutsetter at vi skal bidra til kapitalens selvforøkning, og samtidig lukker muligheten for det, en verden der kapitalen ikke lenger reproduserer arbeiderklassen, men arbeiderklassen forventes å reprodusere både seg selv og kapitalen, er for Christman en betingelse å kjempe imot. Det er en realitet å forholde seg til, et hvitøye å se inn i, mens man skaper den nødvendige felles forståelsen blant alle dem som vet at deres liv er sårbart og avhengig av kapitalens tilfeldigheter.

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Joe Biden (@joebiden)

Det er ikke tilstrekkelig å bare «logge av», og å kutte de sosiale og politiske båndene med hverandre. Poenget må være å logge av for å gjøre disse sosiale og politiske båndene til praktiske og virkelige, erfarte, bånd.

Obskure tanker fra en absurd personlighet

Det er ikke lett å ta Christman alvorlig når han prater på det mest abstrakte nivået. Christmans videologger mangler autoriteten som bokpermer ellers gir til denne typen tankevirksomhet. I motsetning til en bok som et bestemt og endelig produkt, hopper Christman mellom både humører og temaer. Han diskuterer alt fra 1800-talls historie til hva som er det beste peanøttsmøret. Hans to videologger under tellingen av stemmene ved valget i begynnelsen av måneden, til sammen tre timers monolog, ble møtt med et engasjert kommentarfelt. Den ene etter den andre omtalte Christmans monolog som «profound», og de opplevde at Christman formulerte mange tanker som de selv bar på, men på en måte som gjorde dem i stand til å se dem i sammenheng, som del av et system.

Den velkjente dynamikken der unge menn leter etter en figur som kan fortelle dem hva de skal gjøre, er den samme for Matt som for alle andre monologister.

Forskjellen er samtidig at Christman er langt mer åpen, mer villig til å forklare hvorfor han ikke kan gi svar, enn hva svaret er.

Joe Bidens seier var noe godt i verden. Det var en midlertidig lettelse, og all den oppspente frykten for at Trump ville kuppe det hele og avvikle demokratiet i USA forsvant over natten. Men samtidig som man erkjenner dette, gjenstår det å erkjenne at politikk i det 21. århundret er å kjempe mot en verden som stadig lukker seg. Å kjempe for å åpne horisonten og å gjøre politisk handling mulig igjen, blir dermed samtidig en kamp for å bevare sin egen besinnelse.

Trenger man en stemme på øret som kan snakke gjennom det hele, er Matt Christmans videologger et bedre valg enn mye annet.

LES OGSÅ: Det eneste som er like kaotisk som det amerikanske valget, er norske mediers dekning av det

The post Biden vant, men amerikanerne lever fortsatt i helvete appeared first on NATT&DAG.

Viewing all 2248 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>